Αρχική Ειδήσεις Αθλητικά Τι πρότειναν οι προπονητές στίβου Δ. Ελλάδας-Ιονίου στη ΓΓΑ

Τι πρότειναν οι προπονητές στίβου Δ. Ελλάδας-Ιονίου στη ΓΓΑ

137

Ο Σύνδεσμος Προπονητών Στίβου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου μετέχει και ο προπονητής του Κερκυραϊκού ΓΣ, Παύλος Σκορδίλης, απέστειλε πρόσφατα τις θέσεις – απόψεις του στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για τη “ρύθμιση του τοπίου των προπονητών στην χώρα μας» κατόπιν πρόσκλησής του ως εμπλεκόμενο φορέα.
Το Υπόμνημα
Κύριε Υφυπουργέ,
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Στίβου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων χαιρετίζει την πρωτοβουλία σας για ρύθμιση του τοπίου προπονητών στην χώρα μας και την δέσμευση σας για την δημιουργία Μητρώου Προπονητών.
Ο Συνδεσμός μας με γνώμονα την διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων προπονητών αλλά και την άρτια, ασφαλή και προπάντων επιστημονική άσκηση της προπονητικής σε αθλητές και αθλούμενους οποιοσδήποτε ηλικίας και αγωνιστικού επιπέδου προτείνει:
1) Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Προπονητή
-Απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ, ΤΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με ΚΥΡΙΑ ή ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ ειδικότητα (διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού έτους) ,να λαμβάνουν Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος προπονητή Α’ Κατηγορίας.
Οι κάτοχοι Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Προπονητή Ά κατηγορίας θα έχουν δυνατότητα να απασχοληθούν στα ανώτερα κλιμάκια των Ομοσπονδιών (επιτελικοί τεχνικοί, ομοσπονδιακοί προπονητές ,τεχνικοί ανάπτυξης, τεχνικοί διευθυντές αγώνων , συντονιστές κέντρων υψηλού αθλητισμού), Αθλητικών Ενώσεων και αθλητικών σωματείων οποιοσδήποτε κατηγορίας.
-Απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ,ΤΕΦΑΑ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ να τους χορηγείται Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος προπονητή Β’ Κατηγορίας στο άθλημα που αιτούνται (με δυνατότητα αναβάθμισης σε Α’ Κατηγορίας μετά από παρακολούθηση αντίστοιχη σχολής προπονητών της Γ.Γ.Α με την Ομοσπονδία ή αναγνωρισμένων σχολών του εξωτερικού).
Οι κάτοχοι Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Προπονητή Β ́ κατηγορίας θα έχουν δυνατότητα να mαπασχοληθούν ως προπονητές σε αθλητικά σωματεία οποιασδήποτε κατηγορίας και σε Αθλητικές Ενώσεις. Θα είναι εφικτή και η απασχόληση τους ως επιτελικοί-ομοσπονδιακοί προπονητές υπό τις προϋποθέσεις :
α) πενταετή (5) αποδεδειγμένη προπονητική εμπειρία την οποία θα πιστοποιεί η Ομοσπονδία και
β) στελέχωση των Εθνικών και Προεθνικών ομάδων με αθλητές τους.
-Απόφοιτοι Σχολών Προπονητών ΓΓΑ. Οι Άδειες Άσκησης Επαγγέλματος Προπονητή
θα χορηγούνται συμφώνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (->εδώ). Ίσως με αυστηρότερα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων. Η λειτουργία της σχολής να γίνεται μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας και των Συνδέσμων Προπονητών.
Προπονητές με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος προπονητή Γ’ Κατηγορίας θα μπορούν να απασχολούνται σε αθλητικά σωματεία οποιασδήποτε κατηγορίας και Αθλητικές Ενώσεις.
Η εξέλιξη τους σε ανώτερη κατηγορία θα μπορεί να γίνεται μέσω της παρακολούθησης σχολής προπονητών της Γ.Γ.Α ή αναγνωρισμένων σχολών του εξωτερικού.
-Απόφοιτοι ΙΕΚ-ΔΙΕΚ με ειδικότητα ̈Προπονητής Αθλημάτων ̈ να λαμβάνουν Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος προπονητή Δ’ Κατηγορίας με δυνατότητα άσκησης προπονητικού έργου σε σχολές εκμάθησης αθλημάτων (ακαδημίες) σε Σωματεία.
Η εξέλιξη τους σε ανώτερη κατηγορία θα μπορεί να γίνεται μέσω της παρακολούθησης σχολής προπονητών της Γ.Γ.Α.
2)Υποχρέωση να απασχολούν προπονητή έχουν τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές στην δύναμή τους ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ηλικίας.
3) Σε Κ.Φ.Α που υπηρετούν στον Δημόσιο τομέα να είναι δυνατή η αποσπασής τους ως Διευθυντές ή Τεχνικοί σύμβουλοι εγκατάστασης σε δημόσια και δημοτικά στάδια. Θα πρέπει οι αθλητικοί χώροι να διοικούνται από επιστήμονες του αθλητισμού που έχουν και τις γνώσεις και την εμπειρία.
Ελπίζουμε με τις προτάσεις μας να συμβάλουμε θετικά στην ρύθμιση του πλαισίου
των Προπονητών.

Πηγή: www.kerkyrasimera.gr