Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα EUMED9: Στην Αθήνα 9 ηγέτες και η πρόεδρος της Κομισιόν

EUMED9: Στην Αθήνα 9 ηγέτες και η πρόεδρος της Κομισιόν

31

Κοινό μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προσκλήσεις στην Μεσόγειο θα στείλουν σήμερα (17.09.2021) 9 ηγέτες των χωρών του Νότου (EUMED9), έχοντας στο πλευρό τους και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την Αθήνα, οι ηγέτες της EUMED9 αναμένεται να διαμηνύσουν στην Άγκυρα ότι η παραβατική της συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ θα ζητήσουν από την Τουρκία να σταματήσει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Στις 15:30 το μεσημέρι στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ο πρωθυπουργός υποδέχεται για τη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος EUMED9 τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (ο οποίος θα συνοδεύεται στην επίσκεψη του στην Αθήνα από τη σύζυγο του Μπριζίτ), τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Αντόνιο Κόστα.

Στην Αθήνα βρίσκεται και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για να παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου.

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το βασικό θέμα της φετινής Συνόδου Κορυφής του EUMed9 είναι η κλιματική κρίση, η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Βασικό θέμα στην ατζέντα οι προκλήσεις Ερντογάν

Ωστόσο τους 9 ηγέτες των χωρών του Νότου θα τους απασχολήσουν ιδιαίτερα οι παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσουν νέες  προσφυγικές ροές, κάτι, που όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, απαιτεί τη στήριξη από την Ε.Ε. των γειτονικών στο Αφγανιστάν, χωρών.

Βασικό θέμα και το Μεταναστευτικό και η ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., υπό τον κίνδυνο περαιτέρω εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από  την Τουρκία. Επιπλέον στο τραπέζι θα τεθεί και η κατάσταση σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Λιβύη, όπως και τα θέματα της πανδημίας.

Σε αυτές τις προκλήσεις για τις χώρες του Νότου θα απαντήσουν οι ηγέτες με κοινές θέσεις που θα αποτυπωθούν στην πολιτική Διακήρυξη με την οποία θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της EUMED.

Στη Σύνοδο αναμένεται να υιοθετηθεί και η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη κινητοποίησης των χωρών της Μεσογείου απέναντι στην κλιματική κρίση και να τονίσει ότι απαιτείται συνεργασία και συντονισμός των χωρών της Μεσογείου τόσο μεταξύ τους, όσο και εντός της Ε.Ε, τόσο οικονομικά και θεσμικά όσο και επιχειρησιακά.

Η MED 7 θα γίνει για πρώτη φορά MED 9 καθώς έχουν κληθεί οι ηγέτες της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Η Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 15:30 και στις 19:30 οι ηγέτες θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ενώ το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο.

Πριν από τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Σλοβένο ομόλογο του αλλά και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Πηγή: https://www.kefaloniapress.gr/ellada/article/402549/eumed9-stin-athina-9-igetes-kai-i-proedros-tis-komision/