Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα Κινητοποίηση την Τετάρτη για την «καρμανιόλα» της Πατρών – Πύργου…

Κινητοποίηση την Τετάρτη για την «καρμανιόλα» της Πατρών – Πύργου…

62
πατρα πυργος

Η «καρμανιόλα» της Πατρών – Πύργου… ενώνει αυτή τη φορά, όχι μόνο τους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, αλλά και την Μεσσηνία και τα νησιά του Ιονίου πελάγους, κυρίως τη Ζάκυνθο και τη Κεφαλιά. Έτσι, με αφορμή την κινητοποίηση που προγραμματίζεται την προσεχή Τετάρτη από φορείς της Ηλείας, ο ένας μετά τον άλλο και πολλοί φορείς των γύρω περιοχών, εκφράζουν την συμπαράστασή τους ή ακόμα και την πρόθεσή τους να μετάσχουν στην κινητοποίηση.

Το κεντρικό σύνθημα των πολιτών της νοτιοδυτικής Ελλάδας, όπως εκφράζονται μέσα από τους τοπικούς φορείς, είναι ένα: Δεν υπάρχει άλλη ανοχή και υπομονή για τον πιο επικίνδυνο δρόμο της Ελλάδας!

Έτσι, υπό την «ομπρέλα» της κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στα όρια Αχαΐας – Ηλείας (κόμβος Βουπρασίου), αλλά και γενική απεργία στο νομό Ηλείας, τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχουν ήδη ανακοινώσει συνδικαλιστικοί φορείς και εργατικά κέντρα, σύλλογοι εκπαιδευτικών και εμπόρων, αλλά και πολλοί άλλοι.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το δημοτικό συμβούλιο στη Ζάκυνθο, ενώνει τη «φωνή» του με την φωνή των τοπικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας και σε ψήφισμα που εξέδωσε αναφέρει τα εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζακύνθου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και την αντίθεσή του στην αναστολή υλοποίησης, του ζωτικής σημασίας έργου του νέου αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου από τον Υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή. Με την απόφασή του αυτή καταδικάζει τους κατοίκους της Ζακύνθου και της Δυτικής Πελοποννήσου να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ένα δρόμο καρμανιόλα που στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε 30 συνανθρώπους μας. Ο οδικός άξονας Πατρών – Πύργου χρησιμοποιείται από το σύνολο των ζακυνθινών που ταξιδεύουν οδικά εκτός νησιού. Αλλά και από το σύνολο των επισκεπτών που φθάνουν ακτοπλοϊκά στη Ζάκυνθο και ξεπερνούν τις 200.000 το χρόνο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν αυτοκινητόδρομο κρίσιμο για την οδική ασφάλεια και την ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι κυριολεκτικά ακατανόητο γιατί ένα τόσο σημαντικό έργο, που είναι ήδη χρηματοδοτημένο σε 300 εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους (άρα δεν θα μπουν διόδια) και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με ήδη υπογεγραμμένες τις 5 από τις 8 εργολαβίες και με έναρξη εργασιών, πρέπει να σταματήσει; Γιατί να δοθεί με ανάθεση στην «Ολυμπία Οδό»; Γιατί πρέπει να μπουν διόδια και στην Πατρών – Πύργου; Ενώνουμε τη φωνή μας με τη διαμαρτυρία των δήμων και των φορέων της περιφέρειας και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του Συμβουλίου Αιρετών στις 26 Φλεβάρη με αποστολή αντιπροσωπείας στην κινητοποίηση και κλείσιμο του δήμου την ίδια μέρα».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Επίσης, κινητοποίηση υπάρχει και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου με κοινή επιστολή τους 6 παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητούν από τον πρόεδρο του Σώματος Μανώλη Σκαντζό να ενταχθεί ως πρώτο θέμα στη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας, η συμπαράταξη των Πελοποννήσιων στην κινητοποίηση της Τετάρτης. Την επιστολή υπογράφουν οι επικεφαλής των παρατάξεων: Για την «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος. Για την «Ανταρσία του Μωριά» Παναγιώτης Κάτσαρης. Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Γόντικας. Για τους «Νέους Δρόμους για την Πελοπόννησο» Γιώργος Δέδες. Για την «Πελοποννησιακή Συμμαχία» Γιάννης Μπουντρούκας. Για την «Πράσινη Πελοπόννησο» Δήμητρα Λυμπεροπούλου. Σε αυτή, αναφέρεται: «Η αυτοδιοίκηση και οι φορείς της Ηλείας, της Αχαΐας και των νησιών του Ιονίου συγκρότησαν «συμβούλιο αιρετών» και προχώρησαν σε προκήρυξη πανηλειακής γενικής απεργίας, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιοχή της Βουπρασίας στα σύνορα Αχαΐας -Ηλείας στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, με βασικό αίτημα τη συνέχιση των εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία – Καλό Νερό – Τσακώνα που -άμα την κατασκευή του- δεν θα πρέπει να έχει διόδια. Από αυτό τον σημαντικό αγώνα δεν πρέπει να απουσιάσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, διότι ο δρόμος αυτός δεν αφορά μόνο την Ηλεία, αφορά τη Μεσσηνία, αλλά και όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Γι’ αυτό προτείνουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να συμπαραταχτεί με το «συμβούλιο αιρετών» που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Ηλείας και να αποφασίσει ανάλογες αγωνιστικές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου ή συμμετοχή στην κινητοποίηση του «συμβουλίου αιρετών» Δυτικής Ελλάδας.

Για το σκοπό αυτό, κ. πρόεδρε, ζητούμε την ένταξη ως πρώτο θέμα στην Η.Δ. της συνεδρίασης του Πε.Συ.Π. της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου 2020 το θέμα: Συμπαράταξη με το συμβούλιο αιρετών της Δυτικής Ελλάδας και της Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς στις κινητοποιήσεις για το Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Στη συνεδρίαση αυτή ζητάμε να κληθούν όλοι οι δήμαρχοι τουλάχιστον της Μεσσηνίας».

Πηγή: https://www.kefaloniapress.gr/2020/02/24/kinitopoiisi-tin-tetarti-gia-tin-karmaniola-tis-patron-pyrgoy/