Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα Σαν σήμερα το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά είχε πάρει την εξουσία στην...

Σαν σήμερα το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά είχε πάρει την εξουσία στην Ελλάδα με 48%!!

69

Και όμως πέρασαν 38 χρόνια. Σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1981, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου με 48% αναδεικνύεται νικητής των βουλευτικών εκλογών.

Με συνθήματα όπως “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” και βεβαίως “Εδω και τώρα αλλαγή”, ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιο Ράλλη με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (σ.σ. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε «μετακομίσει» στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1980).

Το εξώφυλλο του Time για τη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το εξώφυλλο του Time για τη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το ΠΑΣΟΚ με 48,07% κατέλαβε 172 έδρες, η ΝΔ με 35,87% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το ΚΚΕ με 10,93% 13 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου η ημερομηνία των εκλογών (18 Οκτωβρίου) ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς ακριβώς 37 χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου 1944, ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου είχε εισέλθει απελευθερωτής στην Αθήνα ως Πρωθυπουργός της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης (στην οποία συμμετείχαν και υπουργοί του ΕΑΜ), έχοντας υψώσει την γαλανόλευκη στην Ακρόπολη.

Στη συνέχεια εκφώνησε τον ιστορικό «λόγο της απελευθέρωσης» στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ οι Αθηναίοι τον αποθέωναν. Η 18η Οκτωβρίου 1944 ήταν η κορυφαία στιγμή του Γεωργίου Παπανδρέου και η 18η Οκτωβρίου 1981 η κορυφαία στιγμή του γιού του.

Μάλιστα, το κομμάτι του Τύπου που ήταν φιλικά προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ παρομοίαζε την «απελευθέρωση των Ελλήνων από τη Δεξιά» με την απελευθέρωση του 1944 από τους Ναζί.

Η ορκωμοσία του Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού: 

Προεκλογική ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981:

Μέχρι και ο Ριζοσπάστης πανηγύρισε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ: 

Πηγή: https://www.kefaloniapress.gr/2019/10/18/san-simera-to-pasok-gia-proti-fora-eiche-parei-tin-exoysia-stin-ellada-me-48/