Αρχική Ειδήσεις Κέρκυρα Αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση-Οι επιπτώσεις στην Κέρκυρα

Αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση-Οι επιπτώσεις στην Κέρκυρα

78

Αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση φέρνει η κυβέρνηση μέσα από το σχέδιο νόμου για τον πολεοδομικό και χωροταξικό εκσυγχρονισμό που δόθηκε  σε δημόσια διαβούλευση.

Η ρύθμιση του ΥΠΕΝ προτείνει το τέλος όλων των παρεκκλίσεων που ίσχυαν μέχρι σήμερα στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και επέτρεπαν την ανέγερση οικοδομών και κάτω από τα όρια της αρτιότητας των 4 στρεμμάτων (750 τ.μ 1.200 τ.μ και 2.000 τμ), δίνοντας διορία 2 ετών στους πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και να εκδώσουν στο διάστημα αυτό οικοδομική άδεια.

Η νέα αυτή ρύθμιση στη διάρκεια της διετίας, μπορεί να εκτοξεύσει την οικοδομική δραστηριότητα στο νησί μας, αφού όσοι προλάβουν & έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να τρέξουν για την έκδοση αδειών, ωστόσο στη συνέχεια θα υποβαθμίσει την αξία πολλών οικοπέδων, αφού στην Κέρκυρα εξαιτίας των μικρών κλήρων, πλέον του 95% των αδειών που εκδίδει η Πολεοδομία, αφορούν σε γήπεδα με κατά παρέκκλιση αρτιότητα. Πρόκειται δηλαδή για εκτάσεις από 750 τ.μ. έως 2000 τ.μ. Μάλιστα το θέμα αυτό έχει επισημάνει με επιστολή, που έχει στείλει στον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.

Οι Παξινοί πήραν παράταση μέχρι 31/12/2022

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια επιστολή, που είχε σταλεί τον περασμένο Ιούνιο, ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε και στο ζήτημα σημαντικού αριθμού οικοπεδούχων στους Παξούς και στους Αντιπάξους, δύο νησιά που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Οι συγκεκριμένοι οικοπεδούχοι εξασφάλισαν έγκαιρα οικοδομική άδεια. Πρόκειται για περίπου 120 – 150 άδειες, οι οποίες εκδόθηκαν μαζικά το 2011. Ωστόσο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η πλειοψηφία αυτών δεν αξιοποιήθηκε. Καθώς οι εν λόγω οικοδομικές άδειες λήγουν το 2020, οι δικαιούχοι ζητούσαν την παράτασή τους κατά μία πενταετία, προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους. Τελικά το αίτημα αυτό έγινε «εν μέρει δεκτό», αφού την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε ρύθμιση, με την οποία παρατείνονται οι οικοδομικές άδειες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022

Αναγκαία η μεταρρύθμιση

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στους δημοσιογράφους ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για μια μεγάλη μεταρρύθμιση ενώ ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου υπογράμμισε ότι αποτελεί μια πρόταση που το υπουργείο γνωρίζει ότι θα βρει απέναντι τους πολίτες καθώς υπολογίζεται ότι το 80% του κόσμου έχει περιουσία σε εκτός σχεδίου γήπεδα. Τόνισε όμως ότι κρίνεται αναγκαία καθώς σε καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα δεν εφαρμόζεται με τα χαρακτηριστικά που έχει στην χώρα μας. Όπως μάλιστα επισήμανε, οι ευνοϊκοί όροι που ισχύουν για την εκτός σχεδίου είναι πιο συμφέροντες από το να χτίσει κάποιος εντός σχεδίου.

Οι νέοι όροι της εκτός σχεδίου

Για τις ανάγκες της εκτός σχεδίου δόμησης θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ, πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική οδό κατηγορίας Α ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον 45 μ. και ελάχιστο βάθος 50 μ.

Η αρτιότητα ανεβαίνει στα 8.000 τ.μ για τις τουριστικές υποδομές και ελάχιστο εμβαδόν τα 4.000 τ.μ. για την ανέγερση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, εφόσον πληρούν ενεργειακά, περιβαλλοντικά ή πολεοδομικά κριτήρια που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για κτίρια κατοικίας η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ορίζεται ως εξής:

Για γήπεδα εμβαδού μέχρι 2.000 τ.μ. τα 150 τ.μ.

Για γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 2.000 τ.μ. μέχρι και 4.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 2.000 τ.μ. τα 150 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δομήσεως 0,018.

Για γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 4.000 τ.μ. μέχρι και 8.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 4.000 τ.μ. τα 186 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,018.

Για γήπεδα εμβαδού μεγαλυτέρου των 8.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 8.000 τ.μ. τα 258 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,009 μη δυναμένη σε καμία περίπτωση να υπερβεί τα 360 τ.μ.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την επιβολή τέλους 5% στο κόστος έκδοσης οικοδομικών αδειών, το οποίο αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο, για την χρηματοδότηση δράσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές που αντισταθμίζουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την δόμηση.

Το νομοσχέδιο διαφοροποιείται και στο θέμα της νομιμοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων (κατηγορία 5-υπερβάσεις άνω του 40% των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης, δόμησης και άνω του 20% του ύψους) καθώς με τις προτροπές και του ΣτΕ εγκαταλείπει την γραμμή της νομιμοποίησης που είχε ακολουθηθεί στους προηγούμενους νόμους μέσω της αγοράς Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης από την Τράπεζα Γης. Για τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας, δίνεται η δυνατότητα της τακτοποίησης για 30 χρόνια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, περίοδος όμως που θεωρείται δεδομένο ότι θα παραταθεί.

Πηγή: www.kerkyrasimera.gr