Αρχική Ειδήσεις Κέρκυρα ΔΑΣ ΟΤΑ: Απαιτούμε τη διασφάλιση 5νθήμερου και όλα τα εργασιακά δικαιώματα

ΔΑΣ ΟΤΑ: Απαιτούμε τη διασφάλιση 5νθήμερου και όλα τα εργασιακά δικαιώματα

51

«ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Την διασφάλιση του 5νθήμερου και όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους 3 δήμους της Κέρκυρας. Όχι στις αναθέσεις της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Αναλυτικά:

Με αφορμή τα παρακάτω θέματα που μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη για την συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου νότιας Κέρκυρας (την 28η Φλεβάρη 2020):

…[Θέμα 6: Έγκριση 24ωρης λειτουργίας καθώς και λειτουργίας κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες για το σύνολο του Προσωπικού του Γραφείου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Νότιας Κέρκυρας , για το έτος 2020].
[Θέμα 7: Έγκριση ανάθεσης σε εξωτερικούς αναδόχους μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για το έτος 2020].
Αλλά και τη ψήφισή αντίστοιχων διατάξεων από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.
Κατόπιν των παραπάνω:
1) Kαταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια των δημοτικών αρχών που καταστρατηγούν το 5νθήμερο εργασίας στην υπηρεσία καθαριότητας (…ή και σε άλλες υπηρεσίες αργότερα) επιβάλλοντας την 24ωρη λειτουργία μέρα – νύχτα, ακόμα και την Κυριακή, με πρόσχημα τις αυξημένες ανάγκες στην αποκομιδή.
Αυτό λέγεται εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας με όρους σύγχρονης γαλέρας. Αυτή την εντατικοποίηση ο κλάδος την έχει πληρώσει πολύ ακριβά τα τελευταία χρόνια, με εκατοντάδες ατυχήματα και με δεκάδες νεκρούς συναδέλφους μας.
Αφού οι δήμαρχοι επικαλούνται διαρκώς τις πολλαπλές και αυξημένες ανάγκες στην αποκομιδή, το ολιγάριθμο προσωπικό, είναι και επομένως υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να ζητήσουν απ’ το κράτος προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και προμήθεια σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού που να καλύπτουν επαρκώς όλες τις ανάγκες. Διαφορετικά κάθε άλλη συζήτηση θα ρίχνει μόνιμα το μπαλάκι των ευθυνών στους εργαζόμενους, καλώντας τους να γίνουν λάστιχο για να βγει η δουλειά.
2) Καταγγέλλουμε συγχρόνως και κάθε ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες – εργολάβους. Υπερασπιζόμαστε την δημόσια λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών διότι μόνο έτσι διασφαλίζονται οι θέσεις μόνιμης σταθερής εργασίας των εργαζομένων. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώνουν τα αυξανόμενα ανταποδοτικά τέλη που θα τα τσεπώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Καλούμε την δ/ση του σωματείου ΟΤΑ Ν. Κέρκυρας να οργανώσει μαζί με τους εργαζόμενους παράσταση διαμαρτυρίας, στο Δημ. Συμβούλιο νότιας Κέρκυρας την ημέρα που θα συνεδριάζει.
Επιπλέον να απαιτήσουμε ψήφισμα για την απόσυρση του άρθρου 76 του σ/ν «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ρύθμιση Ζητημάτων Αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και Άλλες Διατάξεις», που δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Αφαιρεί έτσι το δικαίωμα συμμετοχής στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΚΣ) για απόσπαση, μετάταξη, μετακίνηση, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους που διορίστηκαν με την 3Κ, σε 7ετή παραμονή στο δήμο διορισμού τους, αντί για δυο έτη που ισχύει για τους άλλους εργαζόμενους.
Το νέο σ/ν προωθεί πιο αποφασιστικά τις ιδιωτικοποιήσεις, την παράδοση των τεχνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, αναθέτει στους δήμους νέες αρμοδιότητες χωρίς κρατικούς πόρους, με μετακύλιση νέας τοπικής φορολογίας στους δημότες.

Πηγή: www.corfupress.com