Αρχική Ειδήσεις Κέρκυρα Διευθυντής του 4ου Δημ. Σχολείου Κέρκυρας: Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων και εργασιών στο...

Διευθυντής του 4ου Δημ. Σχολείου Κέρκυρας: Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων και εργασιών στο 4ο Δημ. Σχολείου Κέρκυρας – «Αθηναγόρειο»

23

Ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας – «Αθηναγόρειο», που θα λειτουργήσει ως Πειραματικό την επόμενη σχολική χρονιά έστειλε επιστολή στη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα Μερόπη Υδραίου, με αναγκαίες παρεμβάσεις και έργα που επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν στο σχολείο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο του. Ειδικότερα η επιστολή:

Θέμα: Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων και εργασιών στο 4ο Δημ. Σχολείου Κέρκυρας – «Αθηναγόρειο».

Κυρία Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας – «Αθηναγόρειο» χαρακτηρίστηκε και από την επόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσει ως Πειραματικό σχολείο. Είναι ένα από τα 32 Δημοτικά σχολεία της χώρας και το μοναδικό στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που θα έχει αυτή τη θεσμική, εκπαιδευτική ιδιότητα. Στη σχολική μονάδα θα έχουν δικαίωμα εγγραφής (με προϋποθέσεις) και φοίτησης μαθητές από όλη την Κέρκυρα, αφού σε αυτόν τον τύπο σχολείων δεν υπάρχει συγκεκριμένη σχολική περιφέρεια.

Η περιγραφή αυτή είναι ικανή να αναδείξει την αναγκαιότητα να υποστηριχτεί το σχολείο και να καταφέρει στο ξεκίνημα της λειτουργίας του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες, που θα αφορούν στην ποιότητα και τη λειτουργικότητα του διδακτηρίου, αλλά και στην αναβάθμιση της διδακτικής πράξης. Ειδικότερα είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν τα εξής:

 1. Γενικός εξωτερικός (διδακτήριο, περιφράξεις) και εσωτερικός χρωματισμός του διδακτηρίου (αίθουσες διδασκαλίας, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ).
 2. Έλεγχος και διευθέτηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και της ασφαλούς λειτουργίας όλων των χώρων (έξοδοι κινδύνου κ.λπ), τοποθέτηση συστημάτων πυρασφάλειας, πυρανίχνευσης και συναγερμού, για την ασφαλή λειτουργία του διδακτηρίου.
 3. Αντικατάσταση και επισκευή του κεντρικού συστήματος θέρμανσης (καυστήρας, δίκτυο κ.λπ), το οποίο είναι πολύ παλιό και εμφανίζει διαρκώς σοβαρά προβλήματα.
 4. Επέκταση του στεγάστρου, που βρίσκεται στην είσοδο του διδακτηρίου, ώστε να μπορεί να συμβάλλει στη φροντίδα και την προστασία των μαθητών τις βροχερές, αλλά και έντονα ηλιόλουστες ημέρες.
 5. Έλεγχος και επισκευή της στέγης του διδακτηρίου, όπου αν και έχουν γίνει επιμέρους παρεμβάσεις υπάρχει κίνδυνος πτώσης σοβάδων και εισροής νερών στις αίθουσες διδασκαλίας του ορόφου.
 6. Κατασκευή ηλεκτρομηχανικής αυλόπορτας και τοποθέτηση συστήματος επικοινωνίας, για την ασφαλή είσοδο και παραμονή των μαθητών στο σχολείο.
 7. Κατασκευή αναγκαίων υποδομών πρόσβασης και τουαλέτας Ατόμων με Αναπηρία.
 8. Δημιουργία εκσυγχρονισμένων υποδομών ηλεκτρονικού εξοπλισμού:
 • ανανέωση – αντικατάσταση του εξοπλισμού του εργαστηρίου πληροφορικής, τα μέσα του οποίου είναι ξεπερασμένα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σχολείου,
 • τοποθέτηση δέκα (10) πινάκων σύγχρονης διαδραστικής λειτουργίας, που θα υποστηρίξουν τη διδακτική διαδικασία στο νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
 1. Ψηφιακή αναβάθμιση του σχολείου με τη διαμόρφωση ενός προηγμένου προγράμματος ευρυζωνικότητας, που θα παρέχει στο σχολικό περιβάλλον γρήγορες συνδέσεις διαδικτύου και κατάλληλες δικτυακές υποδομές για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και υπηρεσιών. Είναι αδιανόητο να δομηθεί μια καινοτόμος εκπαιδευτική διεργασία χωρίς τη δυνατότητα γρήγορης μετάδοσης της πληροφορίας και αξιοποίησης των web εργαλείων. Οι σημερινές συνθήκες ψηφιακής υποστήριξης θεωρούνται αναχρονιστικές και αναποτελεσματικές για το νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
 2. Τέλος, στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να δρομολογηθούν ενέργειες για την προσθήκη δύο (2) τουλάχιστον αιθουσών στο χώρο του σχολείου, για την κάλυψη των αναγκών του, στις νέες συνθήκες.

Κυρία Δήμαρχε,

Πολύ συνοπτικά σας περιγράψαμε τις απολύτως αναγκαίες ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν το καλοκαίρι για την προετοιμασία του σχολείου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως πειραματικό την επόμενη σχολική χρονιά. Περιμένουμε από εσάς άμεσα και αποτελεσματικά να αναδείξετε και να επιλύσετε τα ζητήματα που σας περιγράψαμε και αποτελούν υποτυπώδεις προτεραιότητες ενός σύγχρονου σχολείου.

Για μια καλύτερη ενημέρωση και προσέγγιση αυτών των παρεμβάσεων σας καλούμε (μετά από συνεννόηση) να επισκεφτείτε τη σχολική μονάδα μας, ώστε να έχετε προσωπική ενημέρωση και άποψη για τις ανάγκες του νέου Πειραματικού σχολείου.

Σε αναμονή των πρωτοβουλιών σας,

Με εκτίμηση,

Ο Διευθυντής

Πηγή: www.startmediacorfu.gr