Αρχική Ειδήσεις Κέρκυρα Ιόνιος Ομοσπ. Εμπορίου: «Κέρκυρα & Ιόνια δε μπορούν να γίνουν «αποθήκες ψυχών»

Ιόνιος Ομοσπ. Εμπορίου: «Κέρκυρα & Ιόνια δε μπορούν να γίνουν «αποθήκες ψυχών»

97

Αντιδρά και η Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας στο ενδεχόμενο δημιουργίας hotspots για τη φιλοξενία προσφύγων/μεταναστών στην Κέρκυρα.

Ο πρόεδρος Γ. Τσερεμής απέστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στο αρμόδιο υπουργείο και τις αρχές της Κέρκυρας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Αξιότιμε Υπουργέ
Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την ολοένα αυξανόμενη ροη προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο.
Η ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος είναι εξαιρετικά σημαντική και κανείς δεν μπορεί να την παραβλάψει. Τα Ιόνια Νησιά και ειδικά η Κέρκυρα ,το έζησαν πολύ έντονα την περίοδο του Πολέμου της Γιουγκοσλαβίας όσο και στο άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία . Τότε όμως κανείς δεν σκάφτηκε την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά ,ας είναι.
Η Πολιτεία, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό, χωρίς έστω τη στοιχειώδη προετοιμασία και οργάνωση και αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά για άλλη μια φορά σε «αποθήκη ψυχών» αφού δεν πληροί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών – και όχι Σύρων προσφύγων – στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τις τοπικές μας κοινωνίες σε επαγρύπνηση.
Κύριε Υπουργέ, σας ζητάμε να απαντήσετε επισήμως, άμεσα και εμπεριστατωμένα, στα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα: 
1. Ποιος εγγυάται την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής; Είναι επισήμως γνωστό πλέον ότι ανάμεσα στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που διέρχονται ή καταλήγουν στη χώρα μας βρίσκονται και εξτρεμιστικά στοιχεία, τα όποια καθημερινά δείχνουν τον χαρακτήρα τους
2. Πώς θα διασφαλίσετε τη δημόσια υγιεινή, όταν ξαφνικά άνθρωποι μεταφέρονται σε ένα χώρο που δεν πληροί σχεδόν καμία προδιαγραφή για το σκοπό αυτό;
3. Ως τι θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις στα Ιόνια Νησιά , ως Κέντρα υποδοχής; Κέντρα φιλοξενίας; Κέντρα διαμετακίνησης; Και το κυριότερο: Θα είναι ανοιχτές ή κλειστές εγκαταστάσεις;
4. Για πόσο διάστημα σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα Ιόντα Νησιά για το σκοπό αυτό;
5. Ποιος θα αναλάβει τη σίτιση και το κόστος φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών;
6. Ποιος και με ποιο τρόπο θα κάνει την καταγραφή των αλλοδαπών;
Τέλος αξιότιμε Υπουργέ ξεχνάτε ότι η Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά είναι παραμεθόριος περιοχή με πολλές ανάγκες υποδομών όπως ΝΕΡΟ ,ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ και όχι με την προσθήκη νέων προβλημάτων που θα δυσφημήσουν τα νησιά μας , που σαν ΜΟΝΗ οικονομική δραστηριότητα έχουν τον Τουρισμό» .

Πηγή: www.kerkyrasimera.gr