Αρχική Ειδήσεις Κέρκυρα Κέρκυρα | Έκθεση: «Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια...

Κέρκυρα | Έκθεση: «Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)

52

Το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), και το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστήμιουσας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)»την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, ώρα 19.00 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κτίριο «Ασκληπιός», Πλατεία Χρ. Τσιριγώτη, Κέρκυρα.

50 χρόνια και πλέον από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η έκθεση επικεντρώνεται στον ξεχασμένο εν πολλοίς αγώνα των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Δυτική Γερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα. Παράλληλα αναδεικνύει την υποστήριξη που παρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις: γερμανικά κόμματα, συνδικάτα, πολιτικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης στάθηκαν αλληλέγγυα και στήριξαν έμπρακτα τον αντιδικτατορικό αγώνα, συμβάλλοντας στον διεθνή αποκλεισμό της χούντας. Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στην ελληνική αντίσταση και παράλληλα επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα – στη συγκυρία της σημερινής πολιτικής και οικονομικής κρίσης – σε μια άγνωστη αλλά αξιομνημόνευτη σελίδα των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Στα εγκαίνια θα απευθύνουν χαιρετισμό ο κύριος Νίκος Παπαδημητρίου, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, ο κύριος HerbertSwoboda, Πρόεδρος του Διαπολιτισμικού Δικτύου Νεολαίας «WildeRose», ο κύριος Ulrich Storck, Διευθυντής του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνακαθώς και ο κύριος Μίλτος Βασιλείου, Μάρτυρας του Αντιστασιακού Αγώνα. Θαακολουθήσειδεξίωση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Οκτωβρίου 2019. Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. – 19.00 μ.μ.

Πριν τα εγκαίνια της έκθεσης θα απευθύνει ομιλία ο κύριος Μίλτος Βασιλείου, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας και μάρτυρας του Αντιστασιακού Αγώνα, με θέμα: «Δικτατορία 1967 – 74. Μνήμες και διακυβεύματα της εποχής»
Τόπος& ώρα:Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Οδός Ιωάννου Θεοτόκη 72, Αίθουσα 4, 1ος όροφος, ώρα 16.00-18.00.

Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, 7.00 μ.μ.

Αλληλεγγύη και Αντίσταση

Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα

(1967-1974)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κτίριο «Ασκληπιός»
Πλατεία Χρ. Τσιριγώτη, Κέρκυρα

50 χρόνια και πλέον από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η έκθεση επικεντρώνεταιστον ξεχασμένο εν πολλοίς αγώνα των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη ΔυτικήΓερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα. Παράλληλα αναδεικνύει την υποστήριξη πουπαρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις: γερμανικά κόμματα, συνδικάτα,πολιτικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης στάθηκαν αλληλέγγυα και στήριξαν έμπρακτα τον αντιδικτατορικόαγώνα, συμβάλλοντας στον διεθνή αποκλεισμό της χούντας. Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στην ελληνικήαντίσταση και παράλληλα επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα – στη συγκυρία της σημερινής πολιτικής καιοικονομικής κρίσης – σε μια άγνωστη αλλά αξιομνημόνευτη σελίδα των ελληνογερμανικών σχέσεων.

7.00 μ.μ.          Εγκαίνια της έκθεσης

Χαιρετισμοί:

Νίκος Παπαδημητρίου,Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

HerbertSwoboda,Πρόεδρος του Διαπολιτισμικό Δίκτυο Νεολαίας“WildeRose”

UlrichStorck, Διευθυντής τουΙδρύματοςFriedrich-Ebert-Stiftungστην Αθήνα

Μίλτος Βασιλείου, Μάρτυρας του Αντιστασιακού Αγώνα (tbc)

Ακολουθεί δεξίωση

 

 

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Οκτωβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας:10.00 π.μ. – 19.00 μ.μ.

Πηγή: www.startmediacorfu.gr