Αρχική Ειδήσεις Κέρκυρα Κέρκυρα: Κατέρρευσε η θολωτή οροφή της Βενετσιάνικης σκοπιάς λόγω κισσού!

Κέρκυρα: Κατέρρευσε η θολωτή οροφή της Βενετσιάνικης σκοπιάς λόγω κισσού!

19

Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Κότση:  «Την κατάρρευση της διαπιστώσαμε μετά τους υποτυπώδεις καθαρισμούς από την ΕΦΑ που διενεργήθηκαν εξαιτίας της επιστολής μου που απέστειλα στα αρμόδια γραφεία του ΥΠΠΟΑ. Παράλληλα έχει σταλθεί επιστολή για αναστήλωση της οροφής της (την οποία έχετε αγνοήσει), ώστε να μην διατρέξει περαιτέρω κίνδυνο κατάρρευσης, μιας και είναι από τις ελάχιστες σωζόμενες σκοπιές του οχυρού περιβόλου της πόλης μας που στέκουν ακόμα όρθιες.

Τι να πρωτοκαταλογίσει κανείς γι αυτή την υπηρεσία; Τι να πει κανείς που ένας πολίτης που αντιλαμβάνεται ότι ο μνημειακός του πλούτος καταδικάζεται σε ταφή μέσα στα χέρια αδιάφορων ατόμων που κατέχουν προνομιακές θέσεις και πρέπει ο ανειδίκευτος, αδαής να βγάζει κάθε φορά το φίδι από την τρύπα λόγω του ειλικρινούς ενδιαφέροντος και της αγάπης του στον πολιτισμό χωρίς καμία απολύτως ιδιοτέλεια;
Τι προσδοκίες μπορεί να έχει κανείς ότι η εν λόγω υπηρεσία θα αναδείξει το μνημειακό σύνολο που βρίσκεται στην αρμοδιότητα της με τους ρυθμούς που εργάζεται τόσα χρόνια σε αυτό το νησί;

Όσο υπάρχει αυτή η αρχή τα περισσότερα τμήματα των οχυρώσεων θα εξακολουθούν να παραμένουν αφανή γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αποκαλυφθούν και να γίνουν επισκέψιμα. Για πολλοστή φορά γράφουμε ότι η τοπική εφορεία δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την αποκατάσταση και ανάδειξη πολλών εκ των εμφανών τμημάτων, πόσο δε μάλλον για τα αφανή. Οι όποιες ενέργειες της κινούνται στη λογική του να φαίνεται πως κάτι κάνει χωρίς στην ουσία να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και ειλικρινές ενδιαφέρον και πρόθεση προστασίας, ανάδειξης και προσφοράς προς την κοινωνία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που σαν υπηρεσία, η οποία διαχειρίζεται το τεράστιο μνημειακό σύνολο των οχυρώσεων της πόλης, δεν έχει κάνει καμία δημόσια παρουσίαση πεπραγμένων, σχεδίου δράσης κτλ και δεν διατηρεί κανένα δίαυλο επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία, με ελάχιστες εξαιρέσεις και αυτές υποτυπώδεις, όταν υποχρεούται βάσει προγραμμάτων. Λυπούμαστε βαθύτατα».

Πηγή: www.startmediacorfu.gr