Κράτσα: Με Μπακογιάννη για Σολωμό και κτίριο

52

Με το δήμαρχο Αθηναίων συναντήθηκε η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα με αντικείμενο, αίτημα για να στηθεί άγαλμα του Διονυσίου Σολωμού στην Πρωτεύουσα.

Παράλληλα, συζητήθηκε η πρόταση για εξεύρεση κτιρίου για τη στέγαση των οργανώσεων των αποδήμων με δυνατότητα αναστήλωσής του από την ΠΙΝ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, στη συνάντηση τέθηκε επίσης ως αίτημα της Ρ. Κράτσα προς τον κ. Μπακογιάννη να παραχωρηθεί χώρος για δημιουργία «Επτανησιακής Λέσχης» σε κτίριο που μπορεί να επισκευάσει με δικά της χρήματα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ο έφορος δημοσίων σχέσεων της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας Γιάννης Παργινός, μιλώντας στο CorfuPress.com, ανέφερε ότι προ μερικών μηνών είχε προτείνει στην κα Κράτσα να εξετάσει ένα πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για την «υιοθέτηση» εγκαταλελειμμένων νεοκλασικών με δυνατότητα φορέων να τα αναπαλαιώσουν για να τα χρησιμοποιήσουν.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων κατέχει ως ιδιοκτησία της, νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Πρωτεύουσας το οποίο χρίζει αναστήλωσης και καταρρέει. Η ΟΚΕΣΑ (στο καταστατικό της οποίας περιλαμβάνεται η παραχώρηση της ιδιοκτησίας του κτιρίου στην Αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας σε περίπτωση διάλυσής της) αναζητά εναγωνίως εδώ και πολλά χρόνια κονδύλια για να αποτρέψει την κατάρρευση του διώροφου κτίσματος, κάτι που όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις, απαιτεί πλέον ένα υπέρογκο ποσό για τη διάσωσή του που είναι μάλλον δύσκολο να εξευρεθεί…

Το κείμενο του δελτίου Τύπου

«Σε ζεστό και δημιουργικό κλίμα έγινε η συνάντηση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη με θέμα συζήτησης την παρουσία των Ιονίων Νήσων στην Αθήνα, με το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό των επτανησιακών κοινοτήτων αλλά και τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής για την ανάδειξη των συμβόλων και του πολιτισμού των Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης παρουσίασε στο Δήμαρχο Αθηναίων το χρόνιο αίτημα των Επτανησίων για την τοποθέτηση αγάλματος του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού σε κεντρικό σημείο (πλατεία) της Αθήνας.

Αναφέρθηκε σε διαβήματα χωρίς θετική ανταπόκριση που έχουν γίνει σε προηγούμενους Δημάρχους της Αθήνας, καθώς και σε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων το 2013 με δέσμευση μάλιστα για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη χρηματοδότηση της φιλοτέχνησης του αγάλματος.

«Οι επετειακές εκδηλώσεις για το 2021 αποτελούν το ιδανικό πλαίσιο για να αναδειχθεί η προσφορά των Επτανησίων στην Εθνική Επανάσταση και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, να τιμηθούν τα πατριωτικά και τα δημοκρατικά της ιδεώδη με κορυφαίο σύμβολο το Διον.Σολωμό αλλά και η συμμετοχή στο χτίσιμο της νεώτερης Ελλάδας», τόνισε η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Ο δήμαρχος Κ.Μπακογιάννης δέχθηκε την πρόταση με ενθουσιασμό και διαβεβαίωσε την Περιφερειάρχη για την προσωπική του ενασχόληση, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και την ευχαρίστησε για την προσφορά της Περιφέρειας προς την Αθήνα.

Ο Δήμαρχος άκουσε επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόταση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για τη συνεργασία τους, με στόχο τη δημιουργία Επτανησιακής Λέσχης στην Αθήνα σε κτίριο, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει ο Δήμος της Αθήνας και να επισκευάσει και εξοπλίσει η Περιφέρεια με τη συνεισφορά χορηγιών.

«Ο πολιτισμός μας ασκεί γοητεία παντού στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνει ορατός στην καρδιά της χώρας και στο κέντρο των αποφάσεων που είναι η Αθήνα. Οι Επτανήσιοι της πρωτεύουσας αγκαλιάζουν με ενθουσιασμό τις πρωτοβουλίες μας και αρχίζουν να ανακτούν τη χαμένη τους υπερηφάνεια. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στη δέσμευσή μας για μεγαλύτερη λάμψη των νησιών μας και στην προετοιμασία ενός καλύτερου μέλλοντος», κατέληξε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων».

Πηγή: www.corfupress.com