Αρχική Ειδήσεις Κέρκυρα Παγκερκυραϊκός Σύνδ. Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ: Στήριξη αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη λόγω χαμηλού...

Παγκερκυραϊκός Σύνδ. Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ: Στήριξη αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη λόγω χαμηλού εισοδήματος

63

Από τον Παγκερκυραϊκό Σύνδεμο Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Οι εξελίξεις για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες είναι δραματικές και πρωτόγνωρες, οι συνέπειες αυτήν τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης για όλους τους α/α, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας αφορά όλους τους κλάδους αφού η αναδουλειά είναι γενικευμένη, όμως πλήττει κυρίως τους αυτοαπασχολούμενους με περιορισμένο εισόδημα, τους μισθωτούς, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους συνταξιούχους που θα κληθούν και πάλι να δώσουν μάχη επιβίωσης. Κύριο κριτήριο αυτή τη στιγμή οφείλει να είναι η στήριξη αυτών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη λόγω χαμηλότερου εισοδήματος και όχι αποκλειστικά η οριζόντια λήψη μέτρων (ανά ΚΑΔ). Επιπρόσθετα πρέπει να στηριχτούν ορισμένες ειδικές κατηγορίες όπως για παράδειγμα όσοι δεν έχουν άλλο οικογενειακό εισόδημα, οι νέες μητέρες, οι πάσχοντες από χρόνια προβλήματα υγείας που συνεχίζουν εξανάγκης να εργάζονται παρά τους κινδύνους.
Ιδιαίτερα για τους τελευταίους, βαραίνει η σημερινή κατάσταση του εθνικού συστήματος υγείας. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η εμπορευματοποίηση της Υγείας είναι επικίνδυνη για τις ζωές μας σε κρίσιμες συνθήκες. Επιβεβαιώθηκε δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που χρόνια φωνάζουμε και διεκδικούμε: Ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Σε αυτό πρέπει να έχουμε πρόσβαση όλοι, ανεξάρτητα αν έχουμε ή όχι ασφαλιστική ενημερότητα.
Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τους α/α είναι με το σταγονόμετρο και πρέπει να διευρυνθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες, τρέχουσες ανάγκες, αλλά και τα αδιέξοδα που θα πολλαπλασιαστούν στη συνέχεια. Αυτή τη στιγμή μπορεί η κυβέρνηση να δίνει αναστολή στις προθεσμίες για μια σειρά οικονομικές υποχρεώσεις (στην εφορία, στο ταμείο, στις τράπεζες), ωστόσο αυτές θα επιστρέψουν πολλαπλάσιες το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα νέα χρέη θα προστεθούν στα παλιά και σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν καθημερινά οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ.
Επομένως απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξης, που να δίνουν πραγματική ανάσα στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους.
Για τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ απαιτούμε:
1ον. Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους τους α/α χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
2ον. Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (αναστολή προθεσμιών καταβολής ΦΠΑ και ρυθμίσεων) για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α χαμηλότερων εισοδημάτων το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι πρακτικά αδύνατη.
3ον. Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα Γενάρη-Μάη (η εισφορά του Γενάρη πληρώνεται αυτές τις μέρες) χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας. Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας.
4ον. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Η αναστολή να αφορά όλα τα χαμηλά εισοδήματα, μισθωτούς-αυτοαπασχολούμενους-συνταξιούχους και το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
5ον Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Καμία χρέωση σε φώς, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας
6ον Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, προμηθευτές κλπ μέχρι το τέλος του χρόνου.
7ον Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια, πωλητές-παραγωγοί λαϊκών αγορών κλπ.
8ον Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
9ον Απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Άμεση έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.
10ον Πρόσβαση στο σύστημα υγείας όλοι, ανεξάρτητα αν έχουμε ή όχι ασφαλιστική ενημερότητα”.

Πηγή: www.kerkyrasimera.gr