Αρχική Ειδήσεις Κέρκυρα Σε συλλαλητήριο στις 18 Σεπτεμβρίου καλεί η ΕΛΜΕ Κέρκυρας-Καταγγέλει ελλείψεις σε σχολία

Σε συλλαλητήριο στις 18 Σεπτεμβρίου καλεί η ΕΛΜΕ Κέρκυρας-Καταγγέλει ελλείψεις σε σχολία

27

Τα πυρά της κατά της κυβερνητικής πολιτικής στρέφει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας σχετικά με την λειτουργία των σχολίων τις δύο πρώτες ημέρες με ανακοίνωση της καλώντας μάλιστα και σε στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 18/9 στην ΠΔΕ Ιονίων Νήσων, στις 13:30.

Οι «αχάριστοι» εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς θα έπρεπε κανονικά να είναι ευγνώμονες στην Κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας αλλά και στους δήμους, από το επίπεδο προετοιμασίας τους για το άνοιγμα των σχολείων. Είναι χαρακτηριστικές οι μάσκες που έφτασαν στα σχολεία, που μόνο μάσκες για παιδιά δεν είναι.

Πέρα όμως από το αστείο (ή γελοίο) της μάσκας, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα.

  • Χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν έχουν παραλάβει ακόμα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που υποτίθεται θα ήταν έγκαιρα στα σχολεία. Στην Κέρκυρα έφτασε μόνο μια μάσκα κι αυτή ΟΧΙ για όλους τους μαθητές και βέβαια καμία για τους εκπαιδευτικούς.
  • Τα μαθήματα ξεκινάνε με τουλάχιστον 20.000 κενά σε εκπαιδευτικούς και 70 κενά στην Κέρκυρα, μόνο στη Δευτεροβάθμια. 27 είναι τα κενά και στην Ειδική Αγωγή, για τα οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους διορισμούς, οι οποίοι δεν είναι ούτε «σταγόνα στον ωκεανό» των κενών.
  • Σε πολλά τμήματα στοιβάζονται 25, 26 και 27 μαθητές, μέσα σε ακατάλληλες αίθουσες, σε αίθουσες κοντέινερ, σε ανθυγιεινό περιβάλλον.
  • Εν μέσω πανδημίας, με αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων, ο αριθμός των καθαριστριών-καθαριστών είναι ίδιος με πέρσι, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα υπάρχει επαρκής καθαριότητα. Πολλά σχολεία δεν πρόλαβαν να καθαριστούν όπως πρέπει ενόψει του ανοίγματος. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σχολεία που έχουν καθαρίστρια για 3 ώρες!
  • Η μεταφορά των μαθητών έγινε με γεμάτα τα λεωφορεία χωρίς να εξασφαλίζεται η τήρηση των αποστάσεων και η ασφάλεια στα ΜΜΜ.

Τέρμα πια στην κοροϊδία, δε θα ανεχτούμε κανένας να παίζει με την υγεία την ασφάλειά μας, με τη μόρφωση των παιδιών μας.

Eπίσης στην ανακοίνωση βάλει κατά της κυβερνητικής πολιτικής κατηγορώντας την για επιχείρηση νομοθέτησης συμβάσεων εργασίας και για την ανάκληση αδειών σε ευπαθείς ομάδες  :

Η κυβέρνηση της Ν.Δ και το Υπ. Παιδείας, με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία (κατατέθηκε στη Βουλή στις 4/9) επιχειρούν τη νομοθέτηση συμβάσεων εργασίας, για την πρόσληψη αναπληρωτών, με τρίμηνη διάρκεια. Προϋπόθεση για την πρόσληψη όσων εκπαιδευτικών δηλώσουν συμμετοχή στην ειδική προκήρυξη που θα βγει είναι να μην ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με βάση τις εγκυκλίους του Υπ. Εσωτερικών(!!). Οι συγκριμένες διατάξεις, που υποτίθεται ότι έρχονται να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες λόγω covid -19, ανοίγουν νέα, θλιβερά, και επικίνδυνα μονοπάτια στις εργασιακές σχέσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και συνολικά στη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. Θα έχουν ως αποτέλεσμα το παραπέρα τσάκισμα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Η κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, «πανηγυρίζει» πως, δήθεν, οι αναπληρωτές είναι έγκαιρα στις θέσεις τους!! Την ίδια στιγμή, έχει προχωρήσει σε 24.927 προσλήψεις εκπαιδευτικών και ΕΕΠ – ΕΒΠ, σε σχέση με τους 42.000 συναδέλφους που δούλεψαν την περσινή χρονιά στα σχολεία. Πανηγυρίζει δηλαδή για τα 20.000 κενά με τα οποία ξεκινάει η χρονιά.

Αντί να καλύψει εδώ και τώρα όλα τα κενά, αντί να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, αντί να εξασφαλίσει νέες αίθουσες, αντί να προσλάβει όλο το απαραίτητο, επιπλέον, προσωπικό που χρειάζεται για τη λειτουργία των σχολείων, εν μέσω πανδημίας (με δεδομένο ότι οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου απαλλάσσονται από τα καθήκοντά του στην τάξη), η κυβέρνηση προχωρά σε άθλιες και εμβαλωματικές παρεμβάσεις. Προσπαθεί να εξαπατήσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς πως με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας μπορούν να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία.  Η ίδια η φύση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ο αναγκαίος χρόνος εξοικείωσης μαθητή και εκπαιδευτικού απαγορεύουν τέτοιους είδους συμβάσεις εργασίας ακόμα και σε περίοδο πανδημίας.

Στην ουσία, το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να εισάγει μια ακόμα μορφή ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση που προσομοιάζει στο μοντέλο του «αντικαταστάτη εκπαιδευτικού», όπως ισχύει για παράδειγμα στην Κύπρο. Χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που περιμένουν με αγωνία για το αν και πότε θα δουλέψουν βρίσκονται στον αέρα. Καλούνται να αποφασίσουν ανάμεσα στην τρίμηνη εργασία, την αναμονή πρόσληψης με πλήρες ωράριο ή τον κίνδυνο της ανεργίας.  Στην αγωνία και την ανασφάλεια που γεννά στους αναπληρωτές η υλοποίηση του νόμου – σφαγείου 4589 (ΣΥΡΙΖΑ – Γαβρόγλου), προστίθεται και το άγχος για το πού, πόσο και με τι όρους θα δουλέψουν.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας κατηγορεί  την κυβέρνηση και για την ανάκληση αδειών σε ευπαθείς ομάδες  καθώς για την ανάκληση αδειών σε ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκουν εν μέσω πανδημίας να τσακίσουν ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Αφού πρώτα η κυβέρνηση φρόντισε να μην αφήσει τίποτα όρθιο από τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, έρχεται τώρα με την υπ. Αρ. εγκύκλιο 117396/Ε3/8-9-2020 για άδειες εκπαιδευτικών σχετικά με τη διασπορά κορωνοϊού και επιχειρεί να αποκλείσει από τις άδειες ομάδων υψηλού κινδύνου (ευπαθών ομάδων) όσους εκπαιδευτικούς  εργάζονται σε δομές της ειδικής αγωγής και δεν μπορούν λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν τηλεργασία-τηλεκπαίδευση, αλλά απαιτείται η φυσική παρουσία τους στο σχολείο.

Με βάση την παραπάνω εγκύκλιο ήδη τα τμήματα ΕΣΠΑ  Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (π.χ. Πειραιά) έστειλαν email στις σχολικές μονάδες ευθύνης τους που καλούν τους διευθυντές/ντριες  και προϊσταμένες σχολικών μονάδων να μην εγκρίνουν άδειες αναπληρωτών συναδέλφων που εργάζονται ως παράλληλη στήριξη, ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό, ως σχολικοί νοσηλευτές, ενώ η εγκύκλιος αποκλείει και  όσους εργάζονται στα ΚΕΣΥ. Δηλαδή οι διευθύνσεις εκπαίδευσης καλούν τους διευθυντές να παίξουν το ρόλο του γιατρού και να αποκλείσουν συναδέλφους ή να τους αποθαρρύνουν να κάνουν αίτηση.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση με την πράξη της αυτή αποκαλύπτει την πρόθεσή της να μην καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από τη χρήση αυτής της ειδικής άδειας γι’ αυτό και αποκλείει εκπαιδευτικούς και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής.

Αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το πιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό της που δε διστάζει να θέσει σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων, προκειμένου να γλιτώσει χρήματα από νέες προσλήψεις. Και μάλιστα δε διστάζει να το κάνει αυτό ακόμα και όταν πρόκειται για εγκύους συναδέλφισσες!

Δε φτάνει που με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία  η κυβέρνηση επιχειρεί τη νομοθέτηση συμβάσεων εργασίας, για την πρόσληψη αναπληρωτών, με τρίμηνη διάρκεια από την οποία μάλιστα εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προχωρά τώρα και στον αποκλεισμό από το δικαίωμα χρήσης αυτής της άδειας σε όσους αναπληρωτές εργάζονται ήδη σε δομές ειδικής αγωγής και «δεν μπορούν» να παράσχουν τηλεκπαίδευση. Αλήθεια πώς εξηγεί ότι πολλοί συνάδελφοι της παράλληλης στήριξης κατά την περίοδο της καραντίνας παρείχαν εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τώρα τους κρίνει ότι αδυνατούν;

Για μια ακόμα φορά λοιπόν, έρχεται στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της αναπλήρωσης και της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση, η μη εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.  Η Ν.Δ. αξιοποιεί και επεκτείνει το αντεργατικό οπλοστάσιο που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

  • Να μην τολμήσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσουν αυτήν την κατάπτυστη εγκύκλιο! Να την αποσύρουν αμέσως!
  • Εδώ και τώρα να γίνει Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών για όλα τα κενά, όλες τις δομές και ειδικότητες με πλήρες ωράριο και εργασιακά δικαιώματα. Να καταργηθούν οι ΑΜΩ.
  • Αύξηση των δαπανών για προσλήψεις, με βάση τις αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

Πηγή: www.startmediacorfu.gr