Αρχική Ειδήσεις Κέρκυρα Τι ζητούν οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου από την κυβέρνηση

Τι ζητούν οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου από την κυβέρνηση

28

Μετά από  πρωτοβουλία των εκλεγμένων φοιτητών με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, ψηφίστηκαν τα παρακάτω πλαίσια με αποφάσεις για μέτρα που απαιτούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Κέρκυρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ζητούν να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας από την κυβέρνηση για την υγεία των φοιτητών, των εργαζομένων του Πανεπιστημίου αλλά και όλων των πολιτών.

Η ανακοίνωση:

Είναι κοροϊδία οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας ότι “οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα”, όπως αντίστοιχα η καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού με προτεραιότητα την ατομική ευθύνη του καθενός να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Την ίδια στάση υπερασπίζεται και η κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στα Πανεπιστήμια!

Φάνηκε από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το ανεπαρκές και μη εφαρμόσιμο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 στην χώρα. Ακριβώς γιατί η προστασία της δημόσιας Υγείας δεν συμβαδίζει με την πολιτική εμπορευματοποίησης των κυβερνήσεων, της ΕΕ που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν “κόστος”, λογική που φέρνει όλες τις μονάδες Υγείας στη σημερινή ανεπαρκή και εγκληματική για την Υγεία κατάσταση. Ακριβώς γιατί σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης της νόσου από τον κορωνοϊό με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών δεν μπορεί να υπάρξει, όταν:

 • οι 560 κλίνες ΜΕΘ, είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της «συνήθους» νοσηρότητας
 • κλειστά είναι πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει να ανοίξουν, που για να λειτουργήσουν απαιτούνται τουλάχιστον 450 νοσηλευτές και 150 γιατροί.
 • προβλέπονται μόλις 200 έκτακτες προσλήψεις τρίμηνης σύμβασης σε 20 νοσοκομεία, τη στιγμή που μόνο σε ένα νοσοκομείο από τα 20 νοσοκομεία αναφοράς, στο ΠΑΓΝΗ, οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών είναι 390
 • στην κλινική λοιμωδών του ΠΓΝΙ, που πριν ξεσπάσει ο ιός ήταν υποστελεχωμένη, γίνεται εκ περιτροπής μεταφορά νοσηλευτικού προσωπικού από άλλες επίσης υποστελεχωμένες κλινικές
 • δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση

Για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστές οι σχολές:

 • Συνέχιση αλλά και περαιτέρω στήριξη της αναπλήρωσης μαθήματων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ως έκτακτο μέτρο για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν αποτελεί νομιμοποίηση για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών. Να δοθεί επίδομα για να γυρίσουν στην πόλη τους
 • Άμεση απολύμανση των χώρων στις εστίες και του πανεπιστημίου
 • Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους στο πανεπιστήμιο
 • Να δοθεί άδεια στους εργαζομένους φοιτητές με αποδοχές χωρίς να προσμετρώνται στις επόμενες

Όταν ξαναλειτουργήσουν οι σχολές:

 • Άμεση κρατική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντηλα, σαπούνια, αντισηπτικά).
 • Πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας, μόνιμο και επαρκές ώστε να διατηρείται καθαρό το Πανεπιστήμιο, καθ’ όλη την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και να αποφευχθούν οι τραγικές καταστάσεις στην τελευταία εξεταστική, με τις σωρούς σκουπιδιών στους χώρους του πανεπιστημίου. Απολύμανση όλων των πανεπιστημιακών χώρων.
 • Διαίρεση διαλέξεων και εργαστηρίων-σεμιναρίων με μεγάλη συμμετοχή σε επιμέρους τμήματα προς αποφυγή συνωστισμού.
 • Άμεσα περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Απολύμανση των λεωφορείων μετά από κάθε δρομολόγιο
 • Έλεγχος των αδέσποτων για τον ιό με ευθύνη Δήμου και Πανεπιστημίου και διαμόρφωση δομής για τη φιλοξενία τους
 • Άμεσος έλεγχος όλων των φοιτητών Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Φαρμακευτικής που τυχόν εκτέθηκαν στον ιό με ευθύνη του κράτους.
 • Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των ΚΥ, των ΤΟΜΥ και των νοσοκομείων. Να λυθεί εδώ και τώρα ο εξοπλισμός των νοσοκομείων με όλα τα απαραίτητα υλικά και υποδομές
 • Να ανοίξουν άμεσα όλες οι κλειστές κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νοσοκομεία της πόλης μας. Να δημιουργηθούν νέες με βάση τις ανάγκες. Να λειτουργήσουν άμεσα τμήματα και κλινικές που είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
 • Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, ειδικά σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν αποφεύγοντας τον κίνδυνο διασποράς της νόσου.
 • Να υπάρχει διευκόλυνση ή και πρόσθετη άδεια, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, στους εργαζόμενους που έχουν άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός

Απέναντι στην επιδημία ελλείψεων του συστήματος Υγείας απαιτούμε χωρίς αναμονή δράση τώρα για να δοθεί λύση στα προβλήματα. Κανένας συμβιβασμός με τις ανάγκες της οικονομίας των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους, την επιδημία που σαρώνει κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες!!! 

Πηγή: www.kerkyrasimera.gr