Αρχική Ειδήσεις Κέρκυρα Το σπήλαιο στους Γαβράδες μέσα από τον φακό του Ολλανδού σπηλαιολόγου René...

Το σπήλαιο στους Γαβράδες μέσα από τον φακό του Ολλανδού σπηλαιολόγου René van Vliet

772
0

Πρόσφατα ο Ολλανδός σπηλαιολόγος René van Vliet τελείωσε τη σπηλαιολογική αποστολή του στην Κέρκυρα.

Μαζί με πολλούς Κερκυραίους επισκέφτηκε 25 σπήλαια σε 15 μέρες.

Μια ανασκόπηση της επίσκεψή του μαζί με τον δασολόγο Γίαννη Γαστεράτο στο σπήλαιο στους Γαβράδες.

Όπως αναφέρει:

Στο χωριό Γαβράδες βρίσκεται ένα σπήλαιο κάτω από τον βράχο. Το σπήλαιο έχει μήκος 45 μέτρα και πλάτος 6 μέτρα. Ένα μεγάλο μέρος του σπηλαίου έχει ύψος μόνο 0,5 μέτρo. Για την πρόσβαση του σπηλαίου ένα σκοινί είναι απαραίτητο. Το σπήλαιο έχει μία είσοδο και μία έξοδο. Μετά την έξοδο ακολουθεί μια χαράδρα.

Υπάρχουν μερικές ιστορίες για το σπήλαιο. Μία από αυτές είναι ότι κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου οι κάτοικοι περπάτησαν από το σπήλαιο σε άλλα χωριά στο βόρειο τμήμα του νησιού, κυρίως στο Σιδάρι. Σήμερα ξέρουμε ότι η ιστορία δεν είναι αληθινή.

Υπάρχουν πολλοί σταλακτίτες και λίγοι σταλαγμίτες. Στην αριστερή πλευρά του σπηλαίου βρίσκεται τρεχούμενο νερό. Ο σπηλαιολόγος René van Vliet δεν βρήκε το τρεχούμενο νερό μέσα σε άλλα σπήλαια. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι το 1926 υπήρχε μια λιμνούλα στο πιο χαμηλό μέρος του σπηλαίου  Γραβολιθιά στον Σπαρτύλα. Σήμερα δεν υπάρχει πια νερό στο σπήλαιο εκείνο.

Μέσα το σπήλαιο βρέθηκαν σκουπίδια από το παρελθόν και ένα παλιό, σκουριασμένο σιδερένιο βαρέλι άναμεσα στους σταλακτίτες, τα οποία αποτελούν σοβαρή απειλή για τη χλωρίδα και την πανίδα του σπηλαίου.

Το σπήλαιο βρίσκεται κάτω από τον βράχο.

spi2

Το σπήλαιο έχει πολλούς σταλακτίτες στην οροφή και λίγοι σταλαγμίτες.

spi3

Η διακόσμηση στο πιο χαμηλό μέρος του σπηλαίου.

spi4

Ο σπηλαιολόγος René van Vliet μπροστά το τρεχούμενο νερό μέσα στο σπήλαιο.

spi5-365x486

Η διακόσμηση του σπήλαιου

spi6

Η διακόσμηση του σπήλαιου

spi7

Περισσότερες πληροφορίες για τις σπηλιές της Κέρκυρας μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Speleo Corfu (www.speleocorfu.com).

Ο René van Vliet θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι τον βοήθησαν. Όπως λέει: «Η επισκεψή του σπηλαίου αυτού έγινε με την ευγενική και σημαντικη βοήθεια των: Γιάννη Γαστεράτου, Ευγένιο Λώμη, CanyonZone, Rodcle, και Aventure Verticale» .

Πηγή: https://www.startmediacorfu.gr/kerkyra-eidhseis/to-spileo-stous-gavrades-mesa-apo-ton-fako-tou-ollandou-spileologou-rene-van-vliet/

Προηγούμενο άρθροΗ βαθμολογία των ελλήνων ευρωβουλευτών – Οι διακεκριμένοι, οι μάχιμοι και οι αδιάφοροι
Επόμενο άρθροΗγουμενίτσα: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 64χρονου που συνελήφθη για ασέλγεια ανηλίκων