Αρχική Ειδήσεις Πολιτική Η απάντηση του Υπουργού στην ερώτηση Αυλωνίτη και 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ...

Η απάντηση του Υπουργού στην ερώτηση Αυλωνίτη και 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την προστασία των δικαστικών υπαλλήλων

34

Στις 8Απριλίου 2020 ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης και 44 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν, μέσα στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, την με αριθ. πρωτ. 5603/08-04-2020  ερώτηση τους, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης,  με θέμα τις πρωτοφανείς ελλείψεις στα μέσα προστασίας κατά του κορωνοϊού για του εργαζόμενους στα Δικαστήρια όλης της χώρας. Ο βουλευτής συνεχώς τόνιζεπως το υλικό προστασίας για την προστασία των εργαζομένων στα ελληνικά δικαστήρια έναντι του κορωνοϊου είναι εξαιρετικά περιορισμένο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες προστασίας που υπάρχουν.

Στις 2 Ιουνίου 2020 λάβαμε σχετική απάντηση που υπογράφεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.ΚωνσταντίνοΤσιάρα. Στην απάντηση αναφέρονται οι ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο για την προστασία των εργαζομένων στα Δικαστήρια,ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως καλυπτόμαστε από την απάντηση. Το υλικό προστασίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί επαρκές, ενδεικτικά δεπολλοί εργαζόμενοι στα Δικαστήρια αναγκάζονται είτε να χρησιμοποιούν δικό τους προσωπικό υλικό είτε επαναχρησιμοποιούν υλικό που τους δίνεται.

Η υποχρέωσητης Ελληνικής Πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργείουγια την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στα Δικαστήρια όλης της χώρας είναισυνεχής και εμείς θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε επί του θέματος, με όποιο μέσο είναι διαθέσιμο σε εμάς.

Απόσπασμα της απάντησης έχει ως εξής :

 

 

«Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 5603/08-04-2020 Ερώτησης με θέμα:

«Πρωτοφανείς ελλείψεις στα μέσα προστασίας κατά του κορωνοϊού για τους εργαζόμενους στα Δικαστήρια όλης της χώρας», σας γνωρίζουμε τα εξής:

  • Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης  έχει  συγκροτηθεί  Ομάδα  Διαχείρισης Κρίσης

(αριθμ. Υ.Α. 16423/20.03.2020), με αντικείμενο την εξέταση των πάσης φύσεως αιτημάτων που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό και την παροχή οδηγιών για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν με απώτερο στόχο την αποτροπή του κινδύνου διασποράς της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξετάζουν και εγκρίνουν κατά προτεραιότητα σχετικά αιτήματα των δικαστικών υπηρεσιών για απολυμάνσεις χώρων και προμήθεια υγειονομικού υλικού.

  • Η εν λόγω Ομάδα προχώρησε στην κατανομή και παράδοση απολυμαντικού υγρού και μέσων ατομικής προστασίας που εξασφάλισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ο.Δ.Υ.Ε. για τους εργαζομένους στις δικαστικές αρχές της χώρας. Πρόκειται για υλικό που εξασφαλίστηκε παρά τη μεγάλη έλλειψη, η οποία έχει παρατηρηθεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην αγορά ενώ επίκειται διανομή νέας παρτίδας υγειονομικού υλικού (μάσκες, απολυμαντικό υγρό) κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η μεταφορά και παράδοση του υλικού σε όλη τη χώρα αποτελεί κοινωνική προσφορά των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Η κατανομή του εν λόγω υλικού έχει γίνει ανά εφετειακή περιφέρεια, πλην του Πρωτοδικείου Αθηνών, και αφού λήφθηκαν υπόψη τα αιτήματα των δικαστικών αρχών, όπως αυτά γνωστοποιήθηκαν από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας.
  • Τέλος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εγκρίνει άμεσα κάθε σχετική δαπάνη που αφορά αιτήματα των δικαστικών αρχών για την προμήθεια και εγκατάσταση plexiglass και συναφών υλικών απαραίτητων για την ασφάλεια και υγιεινή υπαλλήλων αλλά και του συναλλασσόμενου κοινού.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ»

Πηγή: ####Source####