Αρχική Ειδήσεις Τουρισμός UNWTO: Χάθηκαν 460 δισ. $ παγκοσμίως στο Α’ 6μηνο 2020 | Μείωση...

UNWTO: Χάθηκαν 460 δισ. $ παγκοσμίως στο Α’ 6μηνο 2020 | Μείωση 65% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών

30

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών σημείωσαν μείωση 93% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το 2019, με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού να δείχνουν την σοβαρή επίδραση που είχε ο COVID-19 στον τομέα του Τουρισμού. Η πιο ανησυχητική δε εκτίμηση του UNWTO, είναι ότι η ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019, θα πάρει από 2 έως 4 χρόνια!!! Σύμφωνα με το νέο τεύχος του World Tourism Barometer από τον UNWTO, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 65% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου μείωση, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο έκλεισαν τα σύνορά τους και εισήγαγαν περιορισμούς ταξιδιών ως απάντηση στην πανδημία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών άρχισε να ανοίγει ξανά στους διεθνείς τουρίστες. Ο UNWTO αναφέρει ότι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, το 53% των προορισμών είχε μειώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς . Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις παραμένουν επιφυλακτικές και αυτή η τελευταία έκθεση δείχνει ότι οι περιορισμοί που εισήχθησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν τεράστια επίδραση στον διεθνή Τουρισμό. Η απότομη και απότομη πτώση των αφίξεων έθεσε σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις.

Μετρώντας το οικονομικό κόστος Σύμφωνα με τον UNWTO, η τεράστια πτώση της διεθνούς ταξιδιωτικής ζήτησης κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 μεταφράζεται σε απώλεια 440 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και περίπου 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε έσοδα από τον διεθνή τουρισμό. Αυτό είναι περίπου πενταπλάσιο της απώλειας των εσόδων από διεθνή τουρισμό που καταγράφηκε το 2009 εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τα ασφαλή και υπεύθυνα διεθνή ταξίδια είναι πλέον δυνατά σε πολλά μέρη του κόσμου, και είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν στενά με τον ιδιωτικό τομέα για να επανεκκινήσουν τον παγκόσμιο Τουρισμό.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili είπε: «Το πιο πρόσφατο παγκόσμιο βαρόμετρο Τουρισμού δείχνει τη βαθιά επίδραση που έχει αυτή η πανδημία στον Τουρισμό, έναν τομέα από τον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα προς το ζην. Ωστόσο, τα ασφαλή και υπεύθυνα διεθνή ταξίδια είναι πλέον δυνατά σε πολλά μέρη του κόσμου, και είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν στενά με τον ιδιωτικό τομέα για να ξαναρχίσει ο παγκόσμιος τουρισμός.

Η συντονισμένη δράση είναι το κλειδί. ” Όλες οι περιοχές πλήττονται σκληρά Παρά το σταδιακό άνοιγμα πολλών προορισμών από το δεύτερο μισό του Μαΐου, η αναμενόμενη βελτίωση των διεθνών τουριστικών αριθμών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο δεν πραγματοποιήθηκε.

Η Ευρώπη δέχθηκε το δεύτερο πιο σκληρό πλήγμα όλων των παγκόσμιων περιοχών, με μείωση κατά 66% στις αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η Αμερική (-55%), η Αφρική και η Μέση Ανατολή (και οι δύο -57%) υπέφεραν επίσης. Ωστόσο, η Ασία και ο Ειρηνικός, η πρώτη περιοχή που αισθάνθηκε τον αντίκτυπο του COVID-19 στον Τουρισμό, είχε το βαρύτερο πιο πλήγμα, με πτώση 72% στους τουρίστες για την περίοδο των έξι μηνών.

Πηγή: https://money-tourism.gr

Πηγή: www.startmediacorfu.gr