Αρχική Ειδήσεις Κέρκυρα Κέρκυρα: Ημερίδα για τη νόσο covid-19 απο την ΙΧΕΚ και το Ιόνιο...

Κέρκυρα: Ημερίδα για τη νόσο covid-19 απο την ΙΧΕΚ και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

36
0

Η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 125 χρόνων της ΙΧΕΚ, συνδιοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Πανδημία Covid-19» σήμερα  στην Ιόνιο Ακαδημία.

Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στην πανδημία της Covid-19, η οποία ταλανίζει την ανθρωπότητα και άφησε στο διάβα της πληγές από πλευράς νοσηρότητας και θνησιμότητας, αλλά ταυτόχρονα είχε και σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Η διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας αποτέλεσε πρόκληση και για την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας στην αντιμετώπιση προκαταλήψεων και δεισιδαιμονιών κάθε μορφής.

Στις πρωινές συνεδρίες παρουσιάστηκαν οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και  η εμπειρία  της Κέρκυρας από τη νόσο στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Παρουσιάστηκε  μεταξύ άλλων , η εμπειρία σε επίπεδο Κέρκυρας στον covid-19από τον διευθύνοντα της πνευμονολογικής  κλινικής καθώς και της Μονάδας ειδικών λοιμώξεων του Νοσοκομείου της Κέρκυρας κ. Ηλία Παπανικολάου . Παράλληλα οι πνευμονολόγοι του νοσοκομείου  Κωνσταντίνος Παγκράτης, Αγγελική Πανδή, Μάνος Αντωνάκης και Ελευθερία Χαίνη παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία που αφορούσαν την επιδημιολογία, επιπλοκές σε νοσηλευόμενους ασθενείς, το σύνδρομο postcovid και τις αρχές οξυγονοθεραπείας covid.

Ο διευθύνων  της πνευμονολογικής κλινικής Ηλίας Παπανικολάου στην τοποθέτηση του, επεσήμανε ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν από την αρχή της πανδημίας, συνολικά 1.320 επιβεβαιωμένα περιστατικά, σημειώθηκαν 94 θάνατοι, ποσοστό θνητότητας 7% σε ασθενείς στην πλειοψηφία τους με χρόνια νοσήματα και ηλικία πάνω από τα 80 έτη.

Ο  κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε ακόμη στις θεραπευτικές επιλογές που είχε το ιατρικό προσωπικό στη διάθεση του και τα αποτέλεσα τους στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου 7 πνευμονολόγοι και 3 νοσηλευτές ανά βάρδια απασχολήθηκαν στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ενώ το ιατρείο postcovid του νοσοκομείου έχει εξετάσει έως σήμερα 80 ασθενείς με συχνότερες νοσηρότητες το άσθμα και τις άπνοιες στον ύπνο ενώ  δυο ασθενείς ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα πνευμονικής αποκατάστασης.

Επίσης στο τέλος της εισήγησης του ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στο περιστατικό ενός 35χρονου ασθενούς από τη Σερβία, που νοσηλεύτηκε για ενάμιση μήνα ως σοβαρό περιστατικό και επέστρεψε φέτος στην Κέρκυρα να ευχαριστήσει τους γιατρούς του νοσοκομείου.

Πρόκειται για την κλινική του Νοσοκομείου μας που σήκωσε το βάρος της πανδημίας , έσωσε ζωές ασθενών και η προσπάθειά αυτή των πνευμονολόγων αναγνωρίζεται από την κοινωνία αλλά και την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.

Στόχος της συνδιοργάνωσης αυτής της ημερίδας ήταν μεταξύ άλλων να δοθεί  η εικόνα των ιατρικών και ψυχολογικών προβλημάτων που προέκυψαν από την Covid-19, ιδιαίτερα σε άτομα με συννοσηρότητες. Να παρουσιαστεί η συνολική εικόνα της πανδημίας στον τόπο μας, αλλά και οι κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις της. Επίσης, τονίστηκε ιδαίτερα η σημασία αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και της ανάπτυξης στρατηγικής για καλύτερα πληροφορημένες κοινωνίες.

Πηγή: www.startmediacorfu.gr

Προηγούμενο άρθροΚουκάκι: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στον 53χρονο γυναικοκτόνο
Επόμενο άρθροΕκπληκτικό video απο το βυθισμένο στην Ιθάκη αεροπλάνο Bauefighter KV930. Εντυπωσιακές εικόνες!