Αρχική Ειδήσεις Κέρκυρα Κέρκυρα- Συνάντηση Τ.Ε του ΚΚΕ με τραπεζικούς υπαλλήλους για την ΤτΕ

Κέρκυρα- Συνάντηση Τ.Ε του ΚΚΕ με τραπεζικούς υπαλλήλους για την ΤτΕ

55

Την Τετάρτη 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, Γιάννη Μπορμπότη, με μέλη του ΔΣ του Νομαρχιακού Παραρτήματος Κέρκυρας της ΟΤΟΕ.

Κεντρικό ζήτημα της συζήτησης αποτέλεσε το επικείμενο κλείσιμο του τοπικού καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) έως τις 31.12.2022, όπως ανακοινώθηκε από τον αντίστοιχο Σύλλογο Υπαλλήλων.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πορεία συρρίκνωσης της ΤτΕ, η οποία είχε προδιαγραφεί από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Τότε ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (1998), υποκατάστημα της οποίας έγινε και η ΤτΕ με 27 υποκαταστήματα, 68 πρακτορεία και 3500 συνολικά υπαλλήλους.

Η συρρίκνωση άρχισε από το 2006 αφού σταμάτησαν οι προσλήψεις, αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες και εργασίες από τα υποκαταστήματα και ξεκίνησε το σταδιακό κλείσιμο καταστημάτων. Σήμερα από τους 3500 έχουν μείνει μόνο 1600 εργαζόμενοι.

Το 2007 η Διοίκηση της ΤτΕ, αποφάσισε την υποβάθμιση του υποκαταστήματος της Κέρκυρας σε απλή θυρίδα για τη διεκπεραίωση ορισμένων μόνο εργασιών από αυτές που πραγματοποιούσε. Όταν το 2009 επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί η απόφαση, το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό τον εργαζομένων, με περιοδείες στους χώρους δουλειάς, με τον τότε Βουλευτή του στην Κέρκυρα Μπάμπη Χαραλάμπους να πραγματοποιεί παρέμβαση στον τότε Διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο αναδεικνύοντας το θέμα και στη Βουλή. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων, με τη στήριξη των δυνάμεων της ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ) καθυστέρησαν τότε την υποβάθμιση του υποκαταστήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά το 2010.

Όλο αυτό το σχέδιο υλοποιείται στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων (την αύξηση των κερδών με το κλείσιμο υποκαταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, τη διεύρυνση και ελαστικοποίηση του ωραρίου για τους εργαζόμενους, απολύσεις, σπρώξιμο για εθελούσια έξοδο κλπ) και αποτελεί έκφραση της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης του τραπεζικού συστήματος σε όλη την Ελλάδα. Είναι αποκαλυπτικό ότι στην Κέρκυρα από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 60% ο αριθμός των καταστημάτων και των εργαζομένων στις τράπεζες με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους εργαζόμενους όσο και στην εξυπηρέτηση του κοινού

Πρόκληση αποτελεί η αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μπιάγκη, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση να κλείσει οριστικά έως τις 31.12.2022 το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Κέρκυρα. Σαν να μην ξέρει ότι οι κατευθύνσεις αυτές υλοποιήθηκαν σταδιακά και διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ.

Σαν να μην ξέρει ο κ. Μπιάνγκης ότι στην ηγεσία του Συλλόγου των Υπαλλήλων της ΤτΕ βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια η ΠΑΣΚΕ, η οποία έχει συμφωνήσει με όλες αυτές τις αναδιαρθρώσεις. Στις 12/05/2021 μάλιστα, η Διοίκηση της ΤτΕ με τον αντίστοιχο Σύλλογο, στον οποίο προεδρεύει και σήμερα η ΠΑΣΚΕ, υπέγραψαν νέα 3ετή επιχειρησιακή σύμβαση στην οποία εμπεριέχονται. Σαν να μην ξέρει ότι και η ηγεσία της ΟΤΟΕ, η οποία όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί την ατμομηχανή των ανατροπών στο τραπεζικό σύστημα και στα εργασιακά δικαιώματα, στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ. Με λίγα λόγια, πρωταγωνιστής του κλεισίματος και του υποκαταστήματος της Κέρκυρας είναι η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, δηλαδή η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΙΝΑΛ.

Οι διοικήσεις της ΤτΕ με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να άλλαζαν αλλά η πολιτική τους παρέμενε η ίδια. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει κυβερνήσει και συγκυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια και έχει συμβάλει στη συρρίκνωση των καταστημάτων της ΤτΕ. Ας μην επιχειρούν να κοροϊδέψουν τον κερκυραϊκό λαό προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα φιλολαϊκό προφίλ. Η πολιτική τους είναι συντονισμένη και αντιλαϊκή.

Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ είναι αντίθετη με το κλείσιμο του υποκαταστήματος και σε κάθε περίπτωση θα σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων που θα πληγούν από αυτό το σχεδιασμό.

Πηγή: www.startmediacorfu.gr