Αρχική Ιόνια Νησιά Αντιπλημμυρική θωράκιση | Οι Ζακυνθινοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Αντιπλημμυρική θωράκιση | Οι Ζακυνθινοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

69

Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη για άμεση εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, εφόσον ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Ένα μέτρο δράσης είναι προφανώς οι καθαρισμοί των φρεατίων και των τάφρων, ώστε να μη βιώσει το νησί περιπτώσεις πλημμύρας, όπως είχε συμβεί μερικά χρόνια πριν, με βαρύ φόρο το θάνατο ενός συμπολίτη μας.
Πρόβλημα έχει διαπιστωθεί, εκτός από την πόλη και στην ύπαιθρο του νομού μας. Από αυτοψίες που έχουν γίνει, το γεγονός είναι ότι μια σειρά από δημοτικές και κοινοτικές οδούς μέσα στα χωριά δεν έχουν καθαριστεί, φαινόμενο που επισημαίνεται τόσο από τους κατοίκους, όσο και από τους προέδρους των χωριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Π.Ε. Ζακύνθου έχει ξεκινήσει μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων. Αυτά αφορούν αφενός νέα έργα, αφετέρου συντήρηση των ήδη υπαρχόντων που έγιναν το 2017-18. Το ζητούμενο όμως παραμένει, αν δεν γίνουν οι απολύτως απαραίτητοι καθαρισμοί, είναι ορατός ο κίνδυνος τα αντιπλημμυρικά έργα να τιναχθούν στον αέρα.

Γίνονται ενέργειες σε περιοχές που έχουν πληγεί από φωτιές
Το νησί χρειάζεται γενικά θωράκιση με αντιπλημμυρικά έργα, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από φωτιές. Από αυτές είναι το Κερί κατά κύριο λόγο, αλλά και ο Αγαλάς. Η ανησυχία εντείνεται όσο περνά ο καιρός σχετικά με το αν τα καιρικά φαινόμενα θα προκαλέσουν προβλήματα, εφόσον μεγάλες δασικές εκτάσεις έγινα στάχτη. Βέβαια στις εν λόγω περιοχές οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες.

Είναι και θέμα ατομικής ευθύνης
Σχετικά με τα μέτρα πρόληψης πρέπει να τονίσουμε ότι ευθύνη έχουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Με άλλα λόγια αποτελεί χρέος όλων και των ίδιων των πολιτών η φροντίδα των ιδιωτικών εκτάσεων και των κατοικιών κατά κύριο λόγο στις αγροτικές περιοχές. Ο καθαρισμός είναι υποχρέωση του καθενός ξεχωριστά και η έγνοια αν τα χαντάκια είναι γεμάτα από οτιδήποτε μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στη διέλευση των νερών. Απαιτείται η ιδιωτική πρωτοβουλία για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης, ο κάθε πολίτης πρέπει να είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, ώστε κατά την περίπτωση που σημειώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις.

bastas Γιώργος Μπάστας
«Ο χειμώνας έφτασε, πρέπει να είναι άμεση η κινητοποίηση των αρμοδίων, της Περιφέρειας και του Δήμου. Μεγάλη προσοχή απαιτείται όμως και από εμάς, κυρίως βέβαια από τους οδηγούς. Συγκεκριμένα, δεν πρέπει να κυκλοφορούμε όταν οι καιρικές συνθήκες και είναι πολύ κακές. Για παράδειγμα, στο Καλαμάκι ή το Σαρακηνάδο, υπάρχουν πάντα προβλήματα με πλημμύρες. Αλλά και στο Τσιλιβή, στο ποτάμι υπάρχει θέμα. Σίγουρα, χρειάζεται προσοχή από όλους μας».

malebith Μαρία Μαλεβίτη
«Είναι απαραίτητο να καθαριστούν τα φρεάτια. Για την πόλη πρέπει να βρεθεί λύση γιατί υπάρχει επιπλέον και κυκλοφοριακό πρόβλημα. Με μια καταιγίδα δημιουργείται αμέσως το αδιαχώρητο. Επίσης και οι ίδιοι οφείλουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας, να μην κυκλοφορούμε όταν ο καιρός είναι επικίνδυνος. Όταν βρέχει πολύ πρέπει να καθόμαστε σπίτι μας και αν χρειαστεί να μετακινηθούμε να το κάνουμε με πολλή προσοχή».

tsoukalas Κώστας Τσουκαλάς
«Θα ήθελα να γίνουν πολύ πιο σύντομα οι καθαρισμοί στα χαντάκια και κατόπιν εορτής, όταν δηλαδή κλείνουν οι δρόμοι και σημειώνονται καταστροφές. Θα ήθελα να νιώθω ασφάλεια κάθε φορά που πάω το παιδί μου στον παιδικό σταθμό και να ξέρω ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προστατευτούν οι πολίτες. Και από την πλευρά μας, βέβαια, στα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν χρειάζεται να πάμε για καφέ, ας κάτσουμε σπίτι μας, για να είμαστε προστατευμένοι».

Πηγή:imerazante.gr

Πηγή: www.startmediacorfu.gr