Αρχική Ιόνια Νησιά Ζάκυνθος | Επιστρέφει ο εφιάλτης! Σταμάτησε η αποκομιδή των απορριμμάτων

Ζάκυνθος | Επιστρέφει ο εφιάλτης! Σταμάτησε η αποκομιδή των απορριμμάτων

88

Ακόμα και το σενάριο να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξετάζει η δημοτική αρχή, μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Λίβα, προκειμένου να βρεθούν οι πόροι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα γρήγορα και να μην επιστρέψει ο εφιάλτης στο νησί, με τόνους απορριμμάτων να συσσωρεύονται γύρω από κάδους στην πόλη και τα χωριά, να σχηματίζονται τεράστιες χωματερές και να εγκυμονεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων σταμάτησε την περασμένη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ενώ στον Λίβα, αυτές τις μέρες, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ απλώς δεματοποιεί τα απορρίμματα που έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο. Ήδη, οι συμπολίτες μας αγωνιούν και σκέφτονται ότι μπορεί να ζήσουν «μαύρα» Χριστούγεννα, όπως το 2017…

Ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ζακυνθίων και υπεύθυνος για θέματα Καθαριότητας, Δημήτρης Κουτσογιάννης χθες πήγε στον Λίβα και σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας μετέφερε ότι δυστυχώς, γίνεται μόνο η δεματοποίηση των απορριμμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται και πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να βρει άμεσα μία λύση προκειμένου να μην επιστρέψει ο εφιάλτης. «Η αποκομιδή έχει σταματήσει από την περασμένη εβδομάδα, όμως θα φροντίσουμε, ώστε τα επόμενα 24ωρα τα απορριμματοφόρα να μεταφέρουν στον Λίβα μερικά σκουπίδια ακόμα, από σημεία που ήδη έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος όπως για παράδειγμα, από το νοσοκομείο και από τα σχολεία», δήλωσε ο κ. Κουτσογιάννης.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια
Αυτή τη στιγμή, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και σύμφωνα με πληροφορίες, μία πιθανή λύση που εξετάζει η δημοτική αρχή είναι να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο και άμεσο ενδιαφέρον από τα αρμόδια υπουργεία και να προχωρήσει έστω για το επόμενο χρονικό διάστημα η μεταφορά των απορριμμάτων είτε στην Ηλεία (ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς) είτε στο Αγρίνιο. Σε συνεχή επαφή βρίσκεται και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Ν. Αρετάκης με στελέχη των υπουργείων, προκειμένου να καταφέρει να δώσει λύση σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Μία ακόμα κίνηση που εξετάζει η δημοτική αρχή είναι να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ καθώς, όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο Δήμαρχος, δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα με αποτέλεσμα η κατάσταση στον Λίβα να περιέλθει σε τέλμα (σοβαρές αδυναμίες στη λειτουργία της μονάδας). Επίσης, ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται είναι να αναλάβει το προσωπικό του Δήμου τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου.

Πηγή:imerazante.gr

Πηγή: www.startmediacorfu.gr