Αρχική Ιόνια Νησιά Ζάκυνθος: Έρχεται το νέο εργοστάσιο απορριμμάτων στο Λίβα Πέφτουν υπογραφές για την...

Ζάκυνθος: Έρχεται το νέο εργοστάσιο απορριμμάτων στο Λίβα Πέφτουν υπογραφές για την έναρξη των εργασιών

34

•Έγκριση υπογραφής της Σύμβασης έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο
•Έπεται η απομάκρυνση εκτός Ζακύνθου 10.000 τόνων απορριμμάτων
•Ασφαλιστικά μέτρα σε ιδιώτη που εγείρει απαιτήσεις

Το “πράσινο φως” , την έναρξη κατασκευής του νέου κλειστού σύγχρονου εργοστασίου απορριμμάτων και του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής στο νησί μας, βάζοντας την Ζάκυνθο στο πάνελ των περιοχών της ελληνικής επικράτειας που θα διαθέτει μια σύγχρονη και Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), σηματοδοτεί η απόφαση του 5ου Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κοινοποιήθηκε χθες στο Δήμο και με την οποία εγκρίνεται η υπογραφή της Σύμβασης με την Ανάδοχο Εταιρεία.
Ένα από τα πλέον κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα για την Ζάκυνθο, ένα θέμα που για πάνω από 15 χρόνια απασχολεί την τοπική μας κοινωνία και δεν είναι άλλο από την διαχείριση των απορριμμάτων οδεύει πλέον προς την οριστική του λύση.

Η διαγωνιστική διαδικασία, κρίθηκε καθόλα νόμιμη και τυπική και εντός των επόμενων ημερών η ανάδοχος Κοινοπραξία θα υπογράψει την σύμβαση, ύψους 12.377.461,72 ευρώ εκτός ΦΠΑ, με τον Δήμο Ζακύνθου.
“Ήρθε η έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο και θα υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσει η κατασκευή του Εργοστασίου. Την σύμβαση θα την υπογράψω εγώ με την Εταιρία. Την επόμενη εβδομάδα θα ειδοποιηθεί η εταιρία και θα μας φέρει τα χάρτια για να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης. Θα υπογραφεί η σύμβαση και μετά θα αρχίσει ο εργολάβος την κατασκευή” δήλωσε ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική την εξέλιξη.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων οι πρώτοι 18 μήνες αφορούν στην κατασκευή του έργου την θέση του σε λειτουργία και την προμήθεια του κινητού εξοπλισμού, οι επόμενοι 6 μήνες στην δοκιμαστική λειτουργία.
“Μοναδικά τα συναισθήματα που δημιουργούνται όταν μετά από οραματισμό σχεδιασμό και στοχευμένη προσπάθεια το αποτέλεσμα σε δικαιώνει.
Με σταθερά βήματα και την αποφασιστικότητα της Προέδρου του νέου ΦοΔΣΑ, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα στην διαχείριση των απορριμμάτων σε μια νέα εποχή προς όφελος της ποιότητας ζωής και των Ζακυνθινών. Η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της υπογραφής Σύμβασης για την κατασκευή του έργου “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων Ζακύνθου” που αφορά στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και του χώρου της υγειονομικής ταφής, το οποίο μετά από χρόνια θα επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της Ζακύνθου σίγουρα αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό βήμα στο μέλλον που δικαιούμαστε εμείς και οι επόμενες γενιές”
ανέφερε πρόσφατα το μέλος του ΔΣ του νέου διαβαθμιδικου περιφερειακού ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Κατερίνα Μοθωναίου.

Εκτός Ζακύνθου 10.000 τονοι σκουπιδιών
Σημαντικότερο, όμως, όλων για τον κ. Αρετάκη είναι το επόμενο βήμα και το γεγονός πως θα φύγουν οι 10,000 τόνοι από τον Λίβα. Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην διαδικασία διευκρίνησε ότι “δεν μπορούμε να καθορίσουμε τον χρόνο. Είναι θέμα πότε θα διατεθούν και οι απαραίτητες πιστώσεις. Έχει συμφωνηθεί το θέμα. Το έργο είναι πολύ σημαντικό αρκεί να μην γεμίσουν τα κύτταρα με τα υπάρχοντα απορρίμματα. Αυτά πρέπει να διαλεχθούν και όποια δεν γίνεται, να απομακρυνθούν από το νησί. Αν μπουν μέσα στον ΧΥΤΥ θα υπάρχει πρόβλημα, θα υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Πρέπει να φύγουν τα αποκρίματα για να φτιαχτεί το εργοστάσιο”.
Από την μεριά της και η κα Μοθωναίου με πρόσφατες δηλώσεις της στην εφημερίδα μας ενημέρωσε ότι θα μεταφερθούν εκτός Ζακύνθου γύρω στους 10,000 τόνους σκουπιδιών και θα πάνε συγκεκριμένα στην Τριανταφυλλιά Ηλείας και πρόσθεσε “όσον αφορά τη Ζάκυνθο έχουμε ένα κονδύλι που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός. Θα μεταφέρουμε 10,000 τόνους σε πρώτη φάση για να γίνει η τακτοποίηση των σπασμένων δεμάτων που υπάρχουν στον χώρο και να απελευθερωθεί ώστε να αρχίσει η κατασκευή του πρώτου κυττάρου και οι όποιες διαδικασίες για την κατασκευή του εργοστασίου”

Στα δικαστήρια…
Με ασφαλιστικά μέτρα είναι έτοιμος να αντιδράσει ο Δήμος Ζακύνθου κατά ιδιώτη ο οποίος ισχυρίζεται πως εντός του απαλλοτριωθέντος σημείου του Δήμου, υπάρχει δική του ιδιοκτησία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Ζακύνθου “ο εργολάβος ο οποίος προετοίμαζε τον χώρο για την εναπόθεση των απορριμμάτων σταμάτησε να εργάζεται μετά την παρουσία ατόμου που ισχυρίστηκε ότι εντός του απαλλοτριωθέντος σημείου του Δήμου, υπάρχει δική του ιδιοκτησία. Ο Δήμος με τη νομική υπηρεσία έχει ήδη προχωρήσει για να υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα και αν δεν λυθεί το θέμα θα πάει και δικαστικώς”.

Πηγή: ΗΜΕΡΑΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πηγή: www.startmediacorfu.gr