Ζάκυνθος | LEADER: 1,2 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του νησιού

23

Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς στην τελική ευθεία υποβολής των προτάσεων τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα στήριξης LEADER της τοπικής ανάπτυξης στη Ζάκυνθο. Το πρόγραμμα συνολικού ύψους χρηματοδότησης 1,2 εκ. ευρώ θα δώσει πνοή σε ποικίλες εκφάνσεις του δημοσίου βίου και των υποδομών του νησιού μας. Η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων άνοιξε επίσημα στις 15 Μάη και κλείνει στις 15 Ιούλη. Οι τομείς στους οποίους εστιάζει η προκήρυξη, καθώς και τα ποσά χρηματοδότησης ανά υπο-δράση του προγράμματος είναι:
Βελτίωση υποδομών της υπαίθρου – Ανάσα για τον αγροτικό πληθυσμό
Έργα ύψους 350,000 ευρώ για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό βασικών υπηρεσιών στα χωριά του νησιού μας. Προτεραιότητα δίδεται σε έργα αναβάθμισης εγκαταστάσεων και απόκτησης απαραίτητου εξοπλισμού σε Κέντρα Υγείας, βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς, κέντρα απασχόλησης, δομές στήριξης ηλικιωμένων καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τουριστικά έργα μικρής κλίμακας αλλά μέγιστης σημασίας
Εναλλακτικός τουρισμός και υποδομές πληροφόρησης και τουριστικής ενημέρωσης στο στόχαστρο. Αξιοποίηση οικολογικών διαδρομών και μονοπατιών καθώς και σημείων στάσης και θέας στη φύση, σημάνσεις, ποδηλατικές διαδρομές αλλά και υποδομές πληροφόρησης και τουριστικής ενημέρωσης επισκεπτών ανάμεσα στα έργα που θα λάβουν επιδότηση ύψους 250,000 ευρώ.

Επένδυση στο τοπικό πολιτιστικό κεφάλαιο
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και φεστιβάλ που προβάλουν την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής θα επιδοτηθούν με 100,000 ευρώ συνολικά. Παράδοση, γαστρονομία, λαογραφία, τοπικά επαγγέλματα κι όλα εκείνα που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας καλούνται να προωθήσουν δημόσιοι κι ιδιωτικοί φορείς μέσα από δράσεις και δραστηριότητες.

Πολιτιστική & φυσική κληρονομιά – Προστασία & Ευαισθητοποίηση
Μελέτες, υπηρεσίες κι επενδύσεις που στοχεύουν στην προστασία τόσο της πολιτιστικής όσο και της φυσικής κληρονομιάς της Ζακύνθου θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 400,000 ευρώ συνολικά. Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος η ψηφιοποίηση και έκδοση πολιτιστικού αρχείου καθώς και διατήρηση κι αναβάθμιση χωριών κι αγροτικών τόπων υψηλής φυσικής αξίας (συμπεριλαμβανομένων και περιοχών NATURA) αντιστοίχως.

Πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές – Πρόληψη & αποκατάσταση
Η προμήθεια και εγκατάσταση εξειδικευμένου εξοπλισμού τηλεπισκόπησης για έγκαιρη ανίχνευση απειλών σε δασικές εκτάσεις καθώς και η εφαρμογή σχεδίων πρόληψης και διαχείρισης βιοτικών και αβιοτικών απειλών ανάμεσα στα έργα που θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 118,000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φώτης Κόττης, μας ενημέρωσε τόσο για την πρόοδο των φορέων όσο και για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας ανάθεσης.
«Τώρα που τέλειωσαν κι οι εκλογές – καθώς έφεραν κάποια αναμενόμενη καθυστέρηση – ο Δήμος, το Επιμελητήριο, η Περιφέρεια και όλοι οι φορείς, βάσει των έργων που έχουν προετοιμάσει και των διαβουλεύσεων που έχουν προηγηθεί τον προηγούμενο χρόνο, θα προχωρήσουν στις υποβολές των προτάσεων τους με βοήθεια από τους ανθρώπους του δικτύου. Εκτιμώ στο τέλος της άλλης εβδομάδος θα γίνει και η παρουσίαση των δημοσίων έργων, καθώς και στοχευμένες συναντήσεις με τους ανθρώπους των φορέων για να υποβληθούν αυτές οι προτάσεις. Αυτό που θέλω να σημειώσω κι είναι πολύ σημαντικό είναι πως ολοκληρώνεται και η πρόσκληση για τα ιδιωτικά έργα η οποία θα ανακοινωθεί μέχρι τέλους του μήνα. Οι φορείς είναι έτοιμοι οπότε τώρα πια μπαίνουμε σε έντονη δραστηριότητα υποβολών. Θα είναι καινούρια έργα – υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και από το Δήμο και από την Περιφέρεια και από τους πολιτιστικούς συλλόγους να υποβάλλουν προτάσεις. Είναι 1,2 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός που διατίθεται – είναι πολύ σημαντικός για να μπορέσουμε να έχουμε προτάσεις και να υλοποιηθούν και πολύ γρήγορα. Αυτό που ουσιαστικά ζητείται είναι να είναι ώριμα τα αιτήματα», δήλωσε ο κ. Κόττης.

Πηγή:imerazante.gr

Πηγή: https://www.startmediacorfu.gr/ionia-nhsia-eidhseis/zakynthos-leader-12-ekat-evro-gia-tin-anaptyxi-tou-nisiou/