Ζάκυνθος | Ωρολογιακές βόμβες οι ανεξέλεγκτες χωματερές – Κίνδυνος πυρκαγιάς και στον Λίβα

95

•Φωτιές από σκουπίδια στο Καλαμάκι και στο δρόμο του ΚΤΕΛ
•Εξαφανίστηκαν οι κάδοι!
•Το Κ.Δ.Α.Υ. αναλαμβάνει η Ε.Ε.Α.Α.
•Στο Αγρίνιο μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα

kday_boyna

Ανησυχητικά τα δύο τελευταία περιστατικά στο Καλαμάκι και στο δρόμο του ΚΤΕΛ
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα δυο περιστατικά πυρκαγιάς μέσα σε ένα διήμερο στο νησί μας, τα οποία κοινό παρονομαστή έχουν το σημείο απ’ όπου αυτές ξεκίνησαν: ένα σημείο συσσώρευσης απορριμμάτων! Μεσούσης της τουριστικής περιόδου το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Εκτός από την άκρως προβληματικών αποκομιδή, που έχει εξοργίσει τους Ζακυνθινούς, καθώς γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς, επίσης απαιτείται να κάνουν αρκετά χιλιόμετρα για να βρουν έναν άδειο κάδο, αφού οι περισσότεροι έχουν εξαφανιστεί από τις γειτονιές. Επιπλέον, φαίνεται ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν οι δεκάδες χωματερές που έχουν δημιουργηθεί στα χωριά με αποτελέσματα να αποτελούν ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να εκραγούν ειδικά αυτές τις μέρες που η θερμοκρασία «χτυπάει κόκκινο».

Πυρκαγιά στη χωματερή στο δασάκι Καλαμακίου
Στο δασάκι στον κεντρικό δρόμο Καλαμακίου ξέσπασε φωτιά τη Δευτέρα το μεσημέρι με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να αντιδρά άμεσα και να στέλνει ισχυρές δυνάμεις – πέντε οχήματα και δέκα άτομα – και να προλαβαίνει τα χειρότερα. Ως αποτέλεσμα κάηκαν μόνον 100 τ.μ. ξερών χόρτων και η φωτιά δεν κατάφερε να προσεγγίσει τα πεύκα. Όπως μας ενημέρωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Πανόπουλος επισκέφθηκαν πάλι το πρωί της Τρίτης τον χώρο «με τον αρμόδιο από το ανακριτικό τμήμα και κάναμε αυτοψία πάλι στο χώρο. Εκτός του ότι έχει γίνει καταυλισμός Ρομά δίπλα υπάρχουν σκουπίδια, πεταμένα στρώματα» κι άλλα ογκώδη αντικείμενα όπως πληροφορούμαστε. «Δεν ξέρω ποιοι τα πετάνε αλλά είναι σε αρκετά μεγάλη ποσότητα» συνεχίζει ο Διοικητής… Περί αυτοσχέδιων χωματερών. Όπως τόνισε έχουν ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες: «Ήδη μιλάμε με τις υπηρεσίες ώστε να γίνει άμεσα αποκομιδή των σκουπιδιών αλλά και περί του πως θα αντιμετωπιστεί η διαμονή των Ρομά μέσα στο δασάκι».

panopoulos

Φωτιά στους μονίμως υπερχειλισμένους κάδους του ΚΤΕΛ
Στις 10.30 τα πρωί της Κυριακής πάλι εξαιτίας της άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής αλλά και της συνεργασίας της με την Αστυνομία προλάβαμε τα χειρότερα. Η πυρκαγιά μικρής έκτασης ξέσπασε στη χωματερή που βρίσκεται πλησίον του ΚΤΕΛ. Οι αρχές πρόλαβαν και έτσι δεν εξαπλώθηκε σε κοντινές οικείες, αλλά και στο πράσινο της περιοχής. Όπως είπε σχετικά με το περιστατικό ο κ. Πανόπουλος «ήταν σε πολύ μικρή έκταση αλλά όπως υπάρχουν εκεί σκουπίδια, υπάρχουν σχεδόν σε όλο το νησί» και συνέχισε δηλώνοντας πως ναι μεν «για το ΚΤΕΛ ήταν μεμονωμένο περιστατικό και βλέπουμε πως αρχίζει να βελτιώνεται κάπως η εικόνα με τα σκουπίδια» αλλά όπως προσέθεσε «πιστεύουμε πως ο όγκος είναι τόσο μεγάλος που δε γίνεται… το πρόβλημα παραμένει. Ειδικά κοντά σε δασικές περιοχές πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί – να μην πετάμε σκουπίδια εκεί».

Πως ξεκινάει η φωτιά στα σκουπίδια
Στην ερώτηση της «Ημέρας» περί του αν η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από υψηλές θερμοκρασίες και στα δυο περιστατικά – για τα οποία όπως μας τόνισε διενεργείται έρευνα- ο Διοικητής απάντησε πως «όταν είναι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να γίνει αυτανάφλεξη αλλά αρκετές φορές δεν είναι από αυτανάφλεξη. Κάποιος βάζει φωτιά. Υπάρχει το ενδεχόμενο της αυτανάφλεξης κι υπάρχει το ανακριτικό τμήμα που το διερευνά αυτό». Ωστόσο όπως τόνισε «δεν είναι απαραίτητο πως όταν πιάνουν φωτιά τα σκουπίδια είναι από κάποιο γυαλί πχ που έπιασε. Είναι κι άλλοι παράγοντες: μπορεί να είναι εμπρησμός από αμέλεια, μπορεί κάποιος να χει πετάξει λίγη στάχτη στα σκουπίδια και να υπάρχει λίγο κάρβουνο και να δημιουργηθεί πυρκαγιά… Χίλιοι λόγοι υπάρχουν για να πιάσει φωτιά στα σκουπίδια».
Η αλήθεια είναι πως στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, σε συμβούλιο των αρχών σχετικά, η Πυροσβεστική είχε προειδοποιήσει για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς όταν υπάρχει τέτοια συσσώρευση σκουπιδιών. Ο Διοικητής διαβεβαίωσε πως η Υπηρεσία την τρέχουσα περίοδο κάνει διαρκώς ελέγχους και ενημερώνει και το δήμο και όλους τους φορείς γι’ αυτά τα οποία παρατηρεί αλλά «και τον Εισαγγελέα περί του τι ακριβώς γίνεται», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Να παρθούν μέτρα» για το Λίβα έχει ζητήσει η Πυροσβεστική
Όπως μας ενημέρωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο που είχε αναφέρει η Υπηρεσία στο παρελθόν πως υπάρχει στο Λίβα: «Η υπηρεσία μας έχει μια συνεργασία με το δήμο και τον αρμόδιο φορέα. Κι εκεί έχει στείλει έγγραφο για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μετρά. Έχουμε κάνει ενέργειες για το συγκεκριμένο σημείο. Ζητούμε σύμφωνα με την ενιαία πυροσβεστική διάταξη να παρθούν ορισμένα μέτρα για την πυροπροστασία της περιοχής – δασική περιοχή. Εμείς γνωρίζουμε από το δήμο πως θα παρθούν άμεσα αυτά τα μέτρα για τα οποία έχουμε στείλει έγγραφο και πως προχωράει η διαδικασία κανονικά». Διαβεβαιώνει δε πως «θα ξαναγίνει πάλι αυτοψία για να δούμε αν όντως έχουν παρθεί τα μέτρα κανονικά».

xartis_fotia Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Ισχυροί άνεμοι
Σύμφωνα με τον κ. Πανόπουλο, ήδη έχουμε μπει για τα καλά στην επικίνδυνη περίοδο και όπως προειδοποιεί «Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε κι ισχυρούς ανέμους, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε καύση και σε γεωργικές καλλιέργειες και σε αυλές σπιτιών. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και στις εργασίες που κάνουν με γεωργικά μηχανήματα γιατί ο οποιοσδήποτε σπινθήρας μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Ειδικά αυτές τις μέρες που θα έχουμε ισχυρούς αέρηδες να είναι υπερβολικά προσεκτικοί οι πολίτες». Σήμερα, η Ζάκυνθος (όπως φαίνεται και στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) είναι στην κατηγορία 3, δηλαδή εγκυμονεί υψηλός κίνδυνος, οπότε απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Οι έμμεσοι και άμεσοι κίνδυνοι της συσσώρευσης απορριμμάτων
Ως πολίτες συνήθως αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους είτε ως έμμεσους είτε ως άμεσους και οι δεύτεροι συνήθως μας θορυβούν λίγο περισσότερο. Έμμεσο φερ ειπείν κίνδυνο αποτελούν οι ασθένειες που μπορεί να προκληθούν όταν υπάρχουν τέτοιες εστίες μόλυνσης στους δρόμους και δίπλα στις οικείες μας. Πολύ πιο άμεσο κίνδυνο αποτελεί η πυρκαγιά που μπορεί να ξεκινήσει όταν επικίνδυνες ύλες συγκεντρώνονται ακριβώς δίπλα –ή μέσα- σε δασικές εκτάσεις, ιδίως εν μέσω καύσωνα. Είναι εξίσου σημαντικό τόσο να ασκηθεί πίεση ώστε να δοθεί επιτέλους μόνιμη λύση από πλευράς αρχών όσο και εμείς ως πολίτες να ενεργούμε έτσι ώστε να μην βάζουμε σε κίνδυνο τον τόπο μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα γλυτώσουμε και από ενδεχόμενα προβλήματα υγείας βέβαια αλλά θα λύσουμε και μία σειρά άλλων προβλημάτων λιγότερο σημαντικών από άποψη ασφάλειας αλλά λίαν σημαντικών για έναν τουριστικό προορισμό: αυτά της αισθητικής και της κακοσμίας.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ
Πριν τρία περίπου χρόνια, όταν τα σκουπίδια είχαν σχηματίσει βουνά στους δρόμους, αρκετοί συμπολίτες μας ξεκίνησαν εντατικά να ανακυκλώνουν και σήμερα, ο χώρος του ΚΔΑΥ μαρτυρά ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και έχουν σημειωθεί σημαντικές ολιγωρίες. Στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων, υγρών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών έχουν γίνει μεγάλα λάθη και για άλλη μια φορά, μεσούσης της τουριστικής περιόδου καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν γρήγορες και εύκολες λύσεις…

dimos_anakuklwsi

Το ΚΔΑΥ αναλαμβάνει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης Α.Ε.
Ενώ οι καταγγελίες από τους Ζακυνθινούς συνεχίζονται σχετικά με την προβληματική διαχείριση των απορριμμάτων, μόλις χθες ο Δήμος Ζακύνθου με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι θα επιλυθούν τα προβλήματα στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς τις υποχρεώσεις λειτουργίας του ΚΔΑΥ αναλαμβάνει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης Α.Ε.
Ο φωτογραφικός φακός της «Ημέρας» αποτύπωσε μόλις χθες εικόνες ντροπής από τον εξωτερικό χώρο του ΚΔΑΥ, ενώ στην ανακοίνωσή του σχετικά με την ανάληψη των υποχρεώσεων από την ΕΕΑΑ, η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι η ανακύκλωση αυξήθηκε στο νησί μας κατά 45%!!! Πιο αναλυτικά, στο δελτίο τύπου αναφέρεται: «Ο Δήμος Ζακύνθου θέλει να ενημερώσει τους δημότες του ότι το πρόβλημα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών επιτέλους θα αντιμετωπιστεί, καθώς τη διαχείριση και περαιτέρω αξιοποίηση τους αναλαμβάνει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης Α.Ε. Στα πλαίσια συνεργασίας με την εν λόγω εταιρεία και της επίσκεψης του υπευθύνου της εταιρείας για τη Δυτική Ελλάδα τόσο στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Μυλωνά, όσο και στον Δήμαρχο Ζακύνθου, δίδεται λύση στο πρόβλημα αυτό. Ο Δήμαρχος Ζακύνθου ευχαρίστησε τον υπεύθυνο έργων κ. Γιώργο Καραμανλή και τους συνεργάτες του για την ανάληψη όλων των υποχρεώσεων λειτουργίας του ΚΔΑΥ Ζακύνθου από την Ε.Ε.Α.Α. και την επίλυση μέχρι τέλους του 2019 του σοβαρού προβλήματος της διαχείρισης των υλικών ανακύκλωσης. Τέλος, ο Δήμος συγχαίρει τους Ζακυνθινούς, καθώς παρατηρείται αύξηση της προσπάθειας ανακύκλωσης κατά 45% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τους προτρέπει να συνεχίσουν να ανακυκλώνουν και να μη ρυπαίνουν το περιβάλλον πετώντας στους δρόμους και τις παραλίες μας ανακυκλώσιμα και λοιπά απορρίμματα».

kday

Στο Αγρίνιο τα ανακυκλώσιμα υλικά
Ο Διευθυντής του ΦοΔΣΑ, Θοδωρής Κάρδαρης, δήλωσε στην «Ημέρα»: «Από τη συσσώρευση των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ προκύπτουν δύο ζητούμενα, α) ότι η συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση είναι σημαντική – φαίνεται από τους τόνους που βρίσκονται στο χώρο και αποδεικνύεται ότι ανακύκλωση γίνεται – επίσης β) δυστυχώς, ο εργολάβος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί – συνολικά όχι μόνο στη Ζάκυνθο, αλλά και στην Ελλάδα γενικά. Για να βρεθεί μία μόνιμη λύση απευθυνθήκαμε στην ΕΕΑΑ. Σε πρώτη φάση εξασφαλίσαμε τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στο Αγρίνιο και δεύτερον, η ΕΕΑΑ έστειλε μηχανικό και σε συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή, η οποία παρακολουθεί από κοντά το θέμα τις τελευταίες εβδομάδες, ψάχνουμε μία λύση με για τον εργολάβο που θα διαχειριστεί το ΚΔΑΥ. Εξετάζουμε την παραχώρηση του ΚΔΑΥ από τον ΦΟΔΣΑ στην ΕΕΑΑ, όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Το μόνο ΚΔΑΥ που δεν ανήκει στην ΕΕΑΑ απ’ όλη την Ελλάδα, είναι αυτό της Ζακύνθου, το οποίο είναι και το πιο παλιό. Αυτή τη στιγμή σχηματοποιείται μία μελέτη από την ΕΕΑΑ για την αναβάθμισή του (κτήρια, υποδομές) και μέχρι να ολοκληρωθεί, θα στέλνονται για 6-8 μήνες τα ανακυκλώσιμα στο Αγρίνιο». Σχετικά με το πρόστιμο των 4.000 ευρώ που είχε επιβληθεί πέρυσι στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου, από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ο κ. Κάρδαρης επισημαίνει: «Κανένα πρόστιμο δεν έχει νόημα, αν δεν υπάρξει ορθολογική διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών».

Πηγή:imerazante.gr

Πηγή: https://www.startmediacorfu.gr/ionia-nhsia-eidhseis/zakynthos-orologiakes-vomves-i-anexelegktes-chomateres-kindynos-pyrkagias-ke-ston-liva/