Αρχική Πολιτιστικά «Γεύσεις και Κατακτήσεις» στο Μον Ρεπό από το ΔΗΠΕΘΕΚ

«Γεύσεις και Κατακτήσεις» στο Μον Ρεπό από το ΔΗΠΕΘΕΚ

44

Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας παρουσιάζει το έργο «Γεύσεις και Κατακτήσεις», βασισμένο στην Ιστορία της Κουζίνας της Κέρκυρας, όπως αυτή απεικονίζεται στις παραδοσιακές Κορφιάτικες συνταγές , που αντανακλούν την πολύπλοκη Ιστορία των Κατακτήσεων της Κέρκυρας, στις 30 και 31 Ιουλίου με ταυτόχρονη έκθεση τοπικών προϊόντων

Την Πέμπτη 30 και Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, ώρα 21:00.

Βενετοί, Φράγκοι, Γάλλοι του Ναπολέοντα, Αγγλοι, ως κατακτητές ή ‘προστάτες’ κλήθηκαν να εξουσιάσουν ένα ψηφιδωτό λαών, Ελληνες, Ιταλούς, Μαλτέζους, Εβραίους, Σουλιώτες, Παργινούς, που αργότερα συμπληρώθηκαν από Σέρβους πρόσφυγες, Πόντιους και Μικρασιάτες, Πελοποννήσιους και λοιπούς Ελλαδίτες μετά την Επανάσταση και την Ένωση με τη μητέρα-πατρίδα. Τα νεώτερα χρόνια προστέθηκαν οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, αλλά και πολλοί μόνιμοι κάτοικοι από την Ευρώπη και την υπόλοιπη Μεσόγειο , που «κατακτήθηκαν» με τη σειρά τους από τη μοναδική, κατά κοινή ομολογία Κέρκυρα, την «Πολιτεία των Κορφών».

Το έργο «Γεύσεις κ’ Κατακτήσεις» πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του NeTT «Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage» με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία Interreg V – A 2014-2020».

Προωθούνται τα τοπικά προϊόντα

Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της προώθησης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής οικονομίας, μέσα από τη συνεργασία πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ενίσχυση της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με καινοτόμες πρακτικές οι οποίες να εμπλέκουν την κοινωνική και πολιτισμική βιωσιμότητα , όσο και την επιχειρηματική. Το έργο θα παρουσιαστεί σε δύο εκδοχές: Ως 45λεπτο θεατρικό ντοκυμαντέρ, με ξεχωριστό σενάριο και γυρίσματα σε διάφορα εμβληματικά σημεία της Κέρκυρας, που έχουν σχέση με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τη γευσιγνωσία (το κτήμα ‘ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ’, βιοτεχνίες κουμ-κουάτ, αναδεικνύοντας προϊόντα ΠΟΠ όπως το νούμπουλο, καινοτόμες βιομηχανίες όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΚΑΣΤΡΟΣ, κ.ά) αλλά και σε ιστορικά σημεία όπως το πανέμορφο, πετρόχτιστο, αρχοντικό του 1500, της οικογενείας Λάσκαρι , στο οποίο έζησε και η συγγραφέας Νινέττα Λάσκαρι, του βιβλίου «Κέρκυρα μια ματιά στο χρόνο»,  που αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το έργο.

Στις 30 και 31 Ιουλίου, θα παρουσιαστεί ως θεατρικό έργο, στο Θέατρο ‘Ρένα Βλαχοπούλου’ στο Μον Ρεπό, και ταυτόχρονα στο γύρω υπαίθριο χώρο, θα πραγματοποιηθεί έκθεση των τοπικών προϊόντων.

Συντελεστές

Συγγραφή- Σκηνοθεσία : Βαρβάρα Δούκα Σκηνικά : Άκης Χειρδάρης Κοστούμια / Σκηνικά Αντικείμενα : Πηνελόπη Μαμάλου Μουσική : Γιώργος Βλάχος Ηθοποιοί ΤΖΙΑ: Μαριέττα Σαββανή ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Αγγελική Μιχαλοπούλου ΜΑΝΩΛΗΣ: Γιώργος Βλάχος Φωτισμοί/ Κινηματογράφηση: Μιχάλης Καπετανίδης Κινηματογραφικό Συνεργείο: Σπύρος Κούρκουλος, Νίκος Μουστάκας, Ζωή Παπαιωάννου, Σπύρος Πατέλης. Μακιγιάζ – Κομμώσεις: Στέλλα Παπαβλασσοπούλου Ηχογράφηση: Στούντιο «Λυχνία» – Κλεομένης Ευαγγελόπουλος Μουσικοί: Γιώργος Βλάχος, Μαριάννα Μπαρούτα, Ανθή Κυρτσόγλου Βοηθός παραγωγής: Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης

Το έργο βασίστηκε στο εμβληματικό βιβλίο της Νινέττας Χ. Λάσκαρι, «ΚΕΡΚΥΡΑ, μια ματιά μέσα στο χρόνο» εκδ. Ποταμός Το απόσπασμα του «Γιατρού από τους Περουλάδες», είναι από το βιβλίο της Ελένης Αρμένη «Εμισκοβόλουνε….» Εκδόσεις Λοράνδου Συνοδοιπόρος μας σε αυτό το γευστικό ταξίδι, βρέθηκαν και οι αναζητήσεις «…της χαμένης κανκιόφολας» και το βιβλίο «Κερκυραϊκή Κουζίνα» της Βασιλικής Καρούνου, ψυχή της Acordo Corfu Specialty Foods, Artisan + Natural. Το έργο ‘ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ’ τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Πηγή: www.kerkyrasimera.gr