Αρχική Πολιτιστικά Τι είπε ο Γ. Κορίνθιος στην ομιλία του «μισή χιλιετία του Νεώτερου...

Τι είπε ο Γ. Κορίνθιος στην ομιλία του «μισή χιλιετία του Νεώτερου Ελληνισμού στη Νάπολη»

83

Μια εξαιρετική ομιλία, παρουσία τοπικών αρχών και παραγόντων, είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι/όσες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Τμήματος AHEPA HJ-34 Corcyra και του Ωδείου Κερκύρας, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.

Ο Καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος ανέπτυξε το θέμα «Μισή χιλιετία του Νεώτερου Ελληνισμού στη Νάπολη», παρουσίασε σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα που εντάσσονται στις μελέτες του και βρίσκονται είτε στο προσωπικό του ιστορικό αρχείο είτε στα Γενικά Κρατικά Αρχεία στη Νάπολη. Μίλησε για τη σχέση των Επτανησίων με τον Ελληνισμό της Νάπολη και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους Επτανησίους σύνθετες και τη σχέση τους με την ιταλική πόλη, αφού πολλοί από αυτούς υπήρξαν μαθητές ή διδάσκοντες του Ωδείου Νάπολης και συμμετείχαν σε πλήθος συναυλιών στην πόλη αυτή. Εστίασε στο πώς μέσα από αυτήν την αλληλεπίδραση τα Επτάνησα και η Νάπολη απόκτησαν κοινά μουσικά ακούσματα και ανέπτυξαν αντίστοιχες καλλιτεχνικές δράσεις.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος AHEPA HJ-34 Corcyra κ. Νίκος Δημητρόπουλος παρουσιάζοντας τον ομιλητή είπε ότι το Τμήμα και το Ωδείο Κερκύρας είναι πολύ περήφανοι που συνέβαλαν στο να έρθει στην Κέρκυρα ο Δρ. Γιάννης Κορίνθιος, αυτός που καθιέρωσε τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής γλώσσας, που εισήγαγε το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στα Κλασσικά Ιταλικά Λύκεια της Νάπολης, που επανέφερε την ονομασία «Οδός Ελλήνων» σε ιστορικό δρόμο της Νάπολης.

Μετά το πέρας της ομιλίας ο ομιλητής δέχτηκε ερωτήσεις και αναπτύχθηκε διαλογική συζήτηση. Ο Δρ. Γιάννης Κορίνθιος ευχαρίστησε τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ωδείου Κερκύρας κ. Κίμωνα Χυτήρη και τον Πρόεδρο του Τμήματος AHEPA HJ-34 Corcyra κ. Νίκο Δημητρόπουλο για την τιμή που του έκαναν καλώντας τον ως ομιλητή, απονέμοντάς του Τιμητικές Πλακέτες και προσφέροντάς του αυθεντική ελληνική φιλοξενία.
Διοργανωτές και ομιλητής δεσμεύτηκαν ότι θα αναπτυχθεί σταθερός δίαυλος επικοινωνίας και θα υπάρξει συνέχεια στην εποικοδομητική συνεργασία τους.

 

Πηγή: www.corfupress.com