Αρχική Πολιτιστικά Το νέο βιβλίο του Λουκιανού Ζαμίτ: «Ο άρχοντας και η λιομαζώχτρα»

Το νέο βιβλίο του Λουκιανού Ζαμίτ: «Ο άρχοντας και η λιομαζώχτρα»

45

Κυκλοφόρησε στη σειρά της Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών «Κερκυραίοι Δημιουργοί» το πρώτο βιβλίο του 2020. Πρόκειται για τη νουβέλα του Λουκιανού Ζαμίτ με τίτλο «Ο άρχοντας και η λιομαζώχτρα» (σελ. 80), τιμητική έκδοση για την πλούσια πνευματική προσφορά του αρχαιότερου μέλους της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και από το 1962 μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Προλογίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλής Παγκράτης, ακολουθεί εισαγωγή που υπογράφει ο γραμματέας της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Δημήτρης Κονιδάρης και ο τόμος κλείνει με επίμετρο, με τίτλο «Ο Λουκιανός Ζαμίτ ως διηγηματογράφος», που το υπογράφει η δρ. Σοφία Μωραΐτη.

Πρόκειται για το έκτο λογοτεχνικό βιβλίο του Λουκιανού Ζαμίτ, που θα αποσπάσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Ο Λουκιανός Ζαμίτ έχει τις πηγές του στις προσωπικές του εμπειρίες αλλά και σε πλήθος αρχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι σε θέση να πραγματοποιεί και τεκμηριωμένες πεζογραφικές «περιηγήσεις» (Δημ. Κονιδάρης).

Ο συγγραφέας στον παρόντα τόμο αναφέρεται στη ζωή της κερκυραίας αγρότισσας μέχρι και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, και εστιάζει στην ιστορία μιας φτωχής κερκυραίας αγρότισσας με τον άρχοντα ενός χωριού. Το θέμα της νουβέλας είναι φανταστικό, και τυχόν ομοιότητες με πρόσωπα, τόπους ή καταστάσεις θα είναι συμπτωματικές. Αξιοποιήθηκαν πληροφορίες και από αφηγήσεις γερόντισσας, περιλαμβανόμενες στον β΄ τόμο των «Λαογραφικών» του αείμνηστου κερκυραίου συγγραφέα και μελετητή Γεράσιμου Χυτήρη.

Το βιβλίο διατίθεται από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια).

Πηγή: www.kerkyrasimera.gr